Stričak: Vlada će sigurno ispraviti nepravdu HNS-a i SDP-a prema sjeveru

vv | 30.11.2016. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

Bilo bi najbolje da se u HNS-u više ne brinu za sjever Hrvatske, a pogotovo ne na način kao do sada jer do ove godine puna usta su im bila vertikale vlasti, a sada su im puna usta dobrobiti za sjever Hrvatske koji su doslovno – upropastili, navodi Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, reagirajući na istup Zlatana Mošmondora.

-Sjećanje im je očito jako kratko pa zaboravljaju da u dva mandata nisu riješili baš ništa tj. nisu realizirali ni jedan projekt, odnosno problem. Podsjetimo samo na neke: Varaždin - europska prijestolnica kulture (ispali u prvom krugu!), bale smeća u Brezju (nisu pomaknute niti za milimetar!) , dogradnja kirurgije Opće bolnice Varaždin (nije se javio niti jedan ponuditelj!), izgradnja/dogradnja škola i školskih dvorana (nije se javio niti jedan ponuditelj!), Aglomeracija Varaždin (natječaj za izgradnju pročistača pao, a za okolne općine projektna dokumentacija još nije izrađena!),  Arboretum Opeka u Vinici (do izbora su ga držali u ladicama!)……. Na ovaj način bolje i da ne vode brigu, navodi Stričak naglašavajući da sada, kada ništa nisu ni započeli, a kamoli realizirali, sjete se u HNS-u pisati amandmane i optužuju sve oko sebe.

Međutim, kako ukazuje, o pola podnesenih amandmana HNS-a nije se ni glasalo jer nisu bili podneseni u skladu sa zakonskom procedurom.

- Ali zato je zanimljivo s kojih stavki su predlagali skidanje proračunskih sredstava. Naime, sredstva su predvidjeli skidati sa stavke "izgradnja graničnih prijelaza", a ta sredstva se odnose  na  Schengensku granicu. Kao što je poznato unutar Schengenske granice državljani država EU mogu se slobodno kretati po svim njenim članicama. Stoga, umjesto da težimo da što prije Schengensku granicu sa Slovenijom i Mađarskom preselimo na granicu sa BiH i Srbijom – HNS poduzima sve da se to odgodi, upozorava.

Što se tiče samih amandmana vezanih za JPP tj. sporazum o sufinanciranju najma za izgradnju škola i dvorana, kako podsjeća Stričak, ministar Zdravko Marić je u više navrata isticao kako nije poštivana procedura kod sklapanja ugovora.

- Naime, gle čuda, tadašnja Milanovićeva Vlada nije dala suglasnost na isti. O brizi HNS-a za sjever Hrvatske govori i podatak da je proračun Varaždinske županije u 2015. godini izgubio 18. 834.913  kn jer je 14. studenog 2014. godine Kukuriku vlada (HNS - SDP) mijenjala Zakon o porezu na dohodak (NN 143/ 14),  a za koji su glasali i tadašnji  HNS-ovi zastupnici g. Milorad Batinić i g. Marijan Škvarić, podsjeća Stričak naglašavajući da sjever Hrvatske, pa ni Varaždinska županija, tijekom ovog saziva Hrvatskog Sabora „sigurno neće proći nezapaženo kao u vrijeme Kukuriku Vlade (HNS- SDP) kada na području županije nije realiziran ni jedan projekt jer će svu tu nepravdu nanesenu sjeveru Hrvatske, a i Varaždinskoj županiji aktualna Vlada premijera Plenkovića će sigurno ispraviti“.