Podolnjak: Posljednju riječ o kupnji borbenih aviona trebaju imati građani na referendumu

V.V. | 2.8.2017. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je jučer odlučila da će u državnom proračunu za 2018. osigurati prvih 350 milijuna kuna za kupnju borbenih zrakoplova, što je izazvalo podijeljena mišljenja u javnosti.

Zastupnik Mosta nezavisnih lista i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Robert Podolnjak, na svojoj Facebook stranici vezano za isto zatražio je raspisivanje refernduma.

- Kreće se u ogromnu investiciju od više milijardi kuna bez široke javne rasprave i društvenog konsenzusa. Prije odluke o kupnji borbenih zrakoplova trebalo bi odgovoriti na niz pitanja. Trebaju li Hrvatskoj, kao maloj državi članici NATO, borbeni avioni? S obzirom da danas više manjih država članica nema svoje borbene avione (baltičke države, Slovenija, Albanija) njihov zračni prostor čuvaju zrakoplovstva drugih država članica pa zašto sličan model ne bi bio primjenjiv i za Hrvatsku. Zar je Hrvatska danas sigurnosno ugroženija od baltičkih država Litve, Estonije i Latvije koje nemaju borbene avione, ali saveznički zrakoplovi su stacionirani u njihovim zračnim bazama i čuvaju njihov zračni prostor? Trebaju li nam borbeni avioni više od kanadera i vatrogasne opreme i jačanja civilne zaštite? Jesu li borbeni avioni važniji od ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, znanost i istraživanja - pita se Podolnjak te ističe kako odluka o kupnji borbenih aviona ne može biti odluka samo vlade, predsjednice Republike i čelnih ljudi u Saboru, kako je jučer rekao predsjednik Vlade Plenković.

- Prije nekoliko godina švicarska vlada je predložila kupnju novih borbenih aviona (Gripen), ali su Švicarci putem građanske inicijative zatražili da se o tome odlučuje na referendumu. I pogađate, na referendumu su većinom glasova odbili kupnju novih aviona. Očekujem najmanje da i u Hrvatskoj građani imaju posljednju riječ i da sami odluče je li kupnja borbenih aviona dobra odluka - zaključio je. 

Označeno u