NAŠA POSLA: Što se zbivalo u varaždinskoj Bolnici kada je razriješena ravnateljica dr. med. S. Zember?

| 11.2.2019. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno

Je li bilo uistinu opravdanih razloga za razrješenje dr. med. Sanje Zember s mjesta ravnateljice varaždinske Opće bolnice u siječnju 2017., ili su se tada samo poklopile liječničko-političke „silnice“ za njezinu smjenu, koji su proveli tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i mr. sc. Zouheir Bitar?

Odgovor na ovu dvojbu bit će poznat nakon završetka sudskog postupka zbog nezakonitog otkaza, koji je pokrenula bivša ravnateljica protiv Opće bolnice Varaždin i ovih se dana bliži svom kraju. Barem na prvom stupnju, jer žalbe su izgledne, neovisno o prvostupanjskoj presudi.

Zember je preuzela OBV u svibnju 2016., nakon što su je dr. Grgureviću, dr. Kiđemet Piskač i dr. Antončiću pitali bi li se prihvatila ravnateljstva s obzirom da je kao specijalist infektolog vodila Povjerenstva za bolničke infekcije pa je bila upoznata s funkcioniranjem svih dijelova bolnice. Prvo je imenovana v.d. ravnateljicom, a nakon što je u srpnju proveden natječaj i prihvaćen njezin program rada i razvoja, i ravnateljicom.

-Već prvog dana, kada sam prihvatila posao v.d. ravnatelja, morala sam potpisivati dokumentaciju o kojoj tada nisam imala saznanja, a to se prije svega odnosila na odrađene građevinske radove na hemodijalizi, koju je uređivala tvrtka Đurkin, a trebalo je donijeti i odluku o potpisivanju ugovora za energetsku obnovu bolnice. Imajući u vidu iznos potonjeg ugovora, koji se kretao oko 86 milijuna kuna, odnosno obvezu bolnice na plaćanje mjesečnih iznosa od oko 280.000 kn, nisam to odmah potpisala jer sam željela sve to proučiti pa eventualno pronaći neka povoljnija rješenja jer sam dvojila da će OBV uspjeti ostvariti potrebne uštede. Međutim, nisam uspjela do kraja sve pregledati jer je već nakon pet dana Upravno vijeće donijelo odluka da se moram odlučiti unutar 14 dana. Praktično sam bila prisiljena potpisati postojeći ugovor o energetskoj obnovi na koju je načelnu suglasnost već dao prijašnji ravnatelj Smoljanec - prisjetila se tijekom svjedočenja na sudu Zember, dodajući da se tada pojavio i imovinski problem koji je priječio obnovu i razvoj bolnice u Novom Marofu, a za koji je uspjela dogovoriti rješenje zajedno sa suradnicima.

                  Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti