Ilustracija

Ivančani (ne)opravdano u panici zbog maloljetnih azilanata smještenih u Pahinskom

V.V. | 14.6.2017. u 12:49h | Objavljeno u Aktualno

Problematika vezana uz kretanje stranih maloljetnih azilanata smještenih u Odgojnom domu Pahinsko u Ivancu u ponedjeljak je, 12. lipnja, bila glavna tema sastanka koji je u Gradskoj vijećnici s predstavnicima svih mjerodavnih institucija održan na pismeni zahtjev gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića.

Sastanak na navedenu temu sazvan je zbog uznemirenosti pojedinih građana koji su se javili u gradske službe žaleći se da im strani migranti zalaze u dvorišta vikendica i klijeti te da ignoriraju njihove pozive da se udalje.

Ivančani tvrde kako se ne osjećaju sigurno

Naveli su također da se više ne osjećaju sigurno radeći sami u vinogradima i vrtovima te zahtijevali zaštitu Grada kao institucije.

S obzirom na to da su pojedini mediji u međuvremenu pisali o planovima navodnog prerastanja Odgojnog doma u neku vrstu prihvatnog centra za maloljetne strane migrante, gradonačelnik Batinić zatražio je sastanak s predstavnicima svih mjerodavnih službi u cilju dobivanja jasnih informacija o toj tematici.

Iz svega što se čulo na sastanku proizlazi da građani mogu biti mirni. Naime, u Odgojnom domu trenutačno boravi manja skupina od desetak maloljetnih tražitelja azila, koji su uglavnom pobjegli iz Afganistana i Pakistana, a kojima dosad nije bilo baš nikakvih problema.

- Kao tražitelji azila, oni imaju punu slobodu kretanja i nitko im je ne može ograničavati. Građani mogu biti sigurni da je riječ o osobama koje su provjerene od strane mjerodavnih sigurnosnih službi. Intencija je da se svi migranti zatečeni na teritoriju RH, a mlađi su od 16 godina, smještaju u domove. U pravilu, riječ je o djeci i mladima izuzetno teških i tragičnih sudbina. Međutim, oni ne žele ostati u Hrvatskoj jer naša im zemlja nije krajnja destinacija. Stoga oni u pravilu nakon izvjesnog vremena napuštaju Hrvatsku, s velikom vjerojatnošću da će u jednoj od susjednih država „zapeti“, nakon čega će ponovno biti vraćeni u našu zemlju – naglasila je A. Dakić.

"Idu u grad po voće"

Osvrćući se na stanje u regiji, naglasila je da u Srbiji, prema službenim podacima, boravi 8.000 stranih migranata, među kojima je i 3.000 djece bez pratnje (neslužbeni podaci govore o puno većem broju) te da Hrvatska mora biti spremna suočiti se s problemom njihova pokušaja prelaska granice kako bi se prolazom kroz našu zemlju domogli jedne od zemalja Zapadne Europe.

Ravnatelj odgojnog doma E. Gotal kazao je da je u Odgojnom domu dosad bilo smješteno ukupno 54 mladih tražitelja azila.

- Ne možemo im ograničavati slobodu kretanja, to više što oni uglavnom izlaze u grad kako bi kupili voće i kartice za mobitel. Nakon što smo prevladali početne teškoće zbog jezične komunikacije, s njima sada nemamo nikakvih problema. Dosad nisu zabilježene krađe, a ni bilo kakvi verbalni ili fizički sukobi s lokalnim stanovništvom. Međutim, oni ne žele ostati u Hrvatskoj. Fluktuacija je velika, jer nakon izvjesnog vremena prilagodbe, oni se udaljavaju i odlaze. Kraće rečeno, koliko ih dođe – toliko ih i ode – naglasio je Gotal.

Uznemirenost pojedinih građana vjerojatno je pojačana zadnjim izvješćima o terorističkim napadima u Velikoj Britaniji. U vezi s time je voditelj Službe za granicu R. Rožmarić poručio građanima da ne trebaju biti uznemireni. Naime, svi maloljetni migranti koji su prijave za azil evidentirani su i dvostruko provjereni te je poručio da nema nikakvih razloga za bojazan.

Strašne i tragične sudbine

Što se tiče skupine mladih koja sada boravi u Ivancu, njihove sudbine su tragične i strašne. Među njima ima i djece kojima su likvidirane cijele obitelji i koje su odlučile poći u opasnu i neizvjesnu potragu za boljim životom te pritom, nakon 2.000 kilometara puta, završile u Ivancu. Njih se ne treba bojati; dapače, trebamo im pokazati da smo humana zemlja koja ih prihvaća i koja im je spremna pomoći.

U tom kontekstu razgovaralo se o potrebi da ih se što više socijalizira i integrira – putem dana otvorenih vrata i susreta s vršnjacima i srednjoškolcima na kojima bi pričali o svojoj zemlji i o razlozima zbog kojih su pobjegli, jer to i njima samima puno znači.

- Pojedini su građani uznemireni prvenstveno od straha zbog nepoznatog. Stoga je ovakvim aktivnostima taj strah potrebno razbiti i pokazati ljudima da pred sobom imaju mlade osobe tragičnih sudbina koje se od njih razlikuju po jeziku, vjeri i kulturi, ali ne i po osnovnim ljudskim težnjama. Osim toga, Ivanec nikad nije bio isključiv. Ivančani su odrasli uz Pahinsko, sa štićenicima se družili i igrali nogomet, a mnogi od njih tu su zasnovali svoje obitelji i ostali živjeti – kazao je Batinić. Založio i za organizaciju susreta mladih migranata s građanima te izrazio uvjerenje da će ih nakon toga i oni drukčije tretirati.

Načelnik PP B. Divjak također je kazao da policija s migrantima dosad nije imala nikakvih problema, za razliku od štićenika koji stvaraju nered te ponovio da od strane maloljetnih tražitelja azila građanima ne prijeti nikakva opasnost.

Isto mišljenje izrazio je i ravnatelj Centra za socijalnu skrb R. Čusek, kazavši da su svi mladi migranti u evidenciji Centra kao maloljetne osobe koje same sebe ne mogu zastupati.

Označeno u