FOTO Branitelji iz Varaždina čamcima rijekom Dravom krenuli do Vukovara

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Desetorica branitelja sljedećih će dana spojiti Varaždin i Vukovar. Naime, u četvrtak, 21. lipnja, čamcima su krenuli rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Vukovara, a na putu će se zadržati osam dana.

Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara u Domovinskom ratu i zatočenik srpskog logora, ističe da je spajanje dva grada prijatelja nastavak prijateljstva s ljudima koji su 1991. godine branili Vukovar.

stricak_vz_vukovar_2.jpg

– Prije 13 godina počeli smo splavarenjem Dravom do Dunava povezivati Varaždin i Vukovar, od prošle godine gradove prijatelje, a upravo zahvaljujući našoj postrojbi gradovi su se pobratimili. Ove godine obilježavamo 27. obljetnicu našeg odlaska u Vukovar. Redovito idemo u Slavoniju, na mjesta pogibije naših suboraca, u Aljmaš. To je naše hodočašće i odavanje počasti svim stradalnicima u Domovinskom ratu. Iz naše postrojbe poginulo je ili nestalo 36 suboraca, 56 ih je ranjeno, a 120 nas je prošlo kroz srpske logore – rekao je Šantek.

stricak_vz_vukovar_4.jpg

Potporu u ovoj „avanturi“ Šanteku je dao saborski zastupnik Anđelko Stričak, i sam pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“, koji ih je u četvrtak ujutro došao ispratiti.

– Prijatelji se prepoznaju kad je teško, kad se nađeš u nevolji, a u jesen 1991. godine Vukovarci su se našli u zaista velikoj nevolji. Tada je na njihov grad izvršena srpska agresija. U pomoć su im pritekli policajci, tadašnji pripadnici PU varaždinske koji su u obrani grada ostali do zadnjeg dana. Upravo u spomen na taj doprinos obrani Vukovara naših varaždinskih i međimurskih policajaca, u spomen na sve žrtve – poginule, ranjene, zatočene, po 14. put se odvija spust Dravom, zvan VukoVaraždin. Osim što na taj način njegujemo uspomenu na doprinos naših policajaca obrani Vukovara, sudionici skreću pozornost na blagodati rijeke Drave koja je jednim dijelom zaštićena. Podsjećam da je uredbom iz 2011. čitav tok rijeke Mure i Drave sukladno Zakonu o zaštiti prirode zaštićen u kategoriji regionalnog parka što govori u prilog da se zaista radi o jedinstvenom dijelu prirode – kazao je Stričak zaključujući da se na ovaj način, osim što se ponovno povezuju Varaždin i Vukovar, daje dignitet Domovinskom ratu, dignitet doprinosu varaždinskih policajaca u obrani grada-heroja, ali i skreće pozornost na ljepotu i blagodati rijeke Drave.

Devetorica branitelja krenula su s dva čamca, a na putu će im se priključiti još jedan kolega. Start je bio u Donjoj Dubravi, odakle se nizvodno može ploviti Dravom, a cilj je u Vukovaru za osam dana.

stricak_vz_vukovar_6.jpg

stricak_vz_vukovar_7.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.