Društvu Crvenog križa Varaždinske županije 4,5 milijuna kuna za 29 gerontodomaćica

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije će s EU projektom „Zaposli - Educiraj - Pomozi“ zaposliti 29 gerontodomaćica koje će skrbiti o 145 starijih osoba. Posao će dobiti žene starije od 50 godina koje su duže vrijeme nezaposlene, a projekt je vrijedan 4.539.126,68 kuna. 

Projekt, koji je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije prijavilo s još tri grada i šest općina na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, financira se iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu, a provodit će se 30 mjeseci.

- Izuzetno smo ponosni na dobivene novce. Zaposlit ćemo ukupno 29 gerontodomaćica i dvoje administratora, a najvažnije je da svih 145 krajnjih korisnika dobiju potrebnu skrb i pažnju – rekao je Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije povodom svečanog potpisivanja i uručivanja ugovora što je održano 6. srpnja u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu.

Naime, ugovor su, uz ravnatelja Društva Crvenog križa Varaždinske županije, potpisali i državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, a u prisustvu zamjenika župana Varaždinske županije Roberta Vugrina.

Projekt obuhvaća gradove Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko, koji po zadnjem mjerenju indeksa razvijenosti spadaju u 3. kategoriju razvijenosti sa stopom od 75 do 100 posto državnog prosjeka. Kao partneri će biti uključena Gradska društva Crvenog križa Ivanec i Novi Marof, koja posjeduju evidencije o osobama u socijalno-zaštitnoj potrebi.

- Ovo je jako vrijedan projekt, jer će gerontodomaćice starijim osobama pomagati kod jednostavnijih kućanskih poslova poput održavanja okućnice, kuhanja, donošenja lijekova i slično. Svaka od 29 gerontodomaćica će voditi brigu o pet korisnika i svakodnevno će ih obilaziti te im stajati na raspolaganju. Važno je naglasiti da su se na javni poziv „Zaželi“ prijavila i druga društva Crvenog križa te gradovi i općine iz Varaždinske županije, poput Ludbrega i Varaždina, pa će ukupni broj gerontodomaćica biti puno veći - rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Osim svakodnevne skrbi o starijim osobama, druga korist od projekta je zapošljavanje teže zapošljivih žena. Prema podacima HZZ-a od svibnja 2017., u Varaždinskoj županiji je 2.187 nezaposlenih žena, od čega 769 starijih od 50 godina, što iznosi 34,45 posto.

- Žene starije od 50 godina s najviše srednjom stručnom spremom, koje su na Zavodu za zapošljavanje duže vrijeme, imaju jako male šanse da na redovit način pronađu posao. Sada će, uz redovitu plaću, imati i mogućnost prekvalifikacije – naveo je Vugrin.

Naime, cilj je projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“ formalnim educiranjem osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u Varaždinskoj županiji, što će podići njihovu konkurentnost na tržištu rada, kao i pružanje pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom socijalnom položaju, čime im se želi omogućiti što bolje uvjete za život.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.