VIDEO Varaždinski pčelari objavili video sa savjetima o postupanju u slučaju uboda pčele, ose ili stršljena

MGA | 31.7.2022. u 13:00h | Objavljeno u Video
Ljekarne VŽŽ

Nakon brojnih upita građana vezano za ubode pčela, osa i stršljena, pčelari okupljeni u Udruzi pčelara i građana Pčelarstvo online - Pčelarstvo.HR, sa sjedištem u Varaždinu, poslali su priopćenje s detaljnim uputama kako postupiti nakon uboda i alergijskih reakcija, a objavili su i video sa brojnim savjetima.

Građani su svoje upite postavljali putem nacionalne pčelarske domene pcelarstvo.hr. Iz Udruge navode kako dermatolozi nakon uboda pčele, ose ili stršljena preporučuju sljedeće:

  1. Ostanite mirni
  2. Uklonite žalac
  3. Operite ubod sapunom i vodom
  4. Stavite hladan oblog kako biste smanjili oticanje
  5. Ukoliko je bol jaka razmislite o uzimanju bezreceptnih lijekova protiv bolova
  6. Ukoliko ste alergični na ubode insekata što prije se javite najbližem liječniku, posebno kada se javi otežano disanje, oticanje grla i jezika, slabiji ili ubrzani puls.

- Većina ljudi će imati samo lokaliziranu reakciju. Ako vas ubode pčela, ona ostavlja na mjestu uboda žalac dok osa ili stršljen imaju gladak žalac koji mogu koristiti i nekoliko puta. Pčela prilikom uboda ostavlja na tom mjestu manje otrova od ose koja je veći predator u prirodi no sastav pčelinjeg otrova je daleko složeniji od onog kod ose. Ispiranje čistom vodom, uzimanje antihistaminika ukoliko je bol jača uz hladan oblog zadovoljit će vaše potrebe nakon uboda većini slučajeva - kažu u Udruzi te pojašnjavaju i simptome alergijske reakcije.

- U anafilaktičkim reakcijama osobe otežano dišu. Otežano disanje i pad krvnog tlaka dovodi do šoka i treba se liječiti odmah što je prije moguće. Iako pčelari imaju iskustva s ubodima, a među njima ima i liječnika, oni uglavnom to nisu, no znat će reagirati i pomoći vam u što hitnijem prijevozu do liječnika. Neki od njih imaju sa sobom i adrenalinske injekcije koje se daju odmah nakon pojave simptoma ili odmah nakon uboda ako se radi o osobama koje su alergične na ubode insekata - pojašnjava pčelar Antun Karlović i dodaje kako ima pčelara koji su u svijet pčelarstva ušli kao osobe alergične na ubod pčela i uspjele postići, uz mjere opreza i preventive, to da danas više ne moraju strahovati od jakih alergijskih reakcija na pčelinji ubod.

No oprez je uvijek potreban jer ima i suprotnih slučajeva kad se pčelarima alergija javi tek naknadno, nakon desetljeća bavljenja uzgojem pčela. Zbog toga, i da se izbjegnu neželjene posljedica kojima svakodnevno svjedočimo, na području Varaždina uz suradnju i potporu Grada Varaždina preko udruge Pčelarstvo online pčelari provode besplatne edukacije građana o pčelama, osama i stršljenima.

- Ponekad se nakon uboda insekata javlja manja ili jača bol i svrbež ili reakcije poput otekline koje traju dan, dva pa i više i može biti povezano s pojačanim umorom kod nekih osoba. Ove reakcije, treba znati, nisu nužno i alergijske reakcije. Alergijske reakcije su uglavnom otežano disanje, oticanje grla i jezika, slabiji ili ubrzani puls i mučnina. Ovisno od osobe do osobe može se javiti jedna ili više njih zajedno.

Ubodi u usnoj ili nosnoj šupljini, čak i kod osoba za koje se ne zna da su alergične na ubode pčela, također su opasni i na njih treba obratiti posebnu pažnju jer često kod većine slučajeva zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Mogu dovesti do oteklina koje mogu ometati normalno disanje.

Upamtite: Pčele, ose pa i stršljeni koji su daleko od svojih gnijezda najčešće nisu agresivni i odlučuju se na ubod samo kada su ugroženi - posebno se to odnosi kada su sami bez podrške ostalih jedinki - ističu pčelari.

Označeno u