FOTO Počeo Tjedan karijera na Sveučilištu Sjever, studenti okupirali štandove potencijalnih poslodavaca

VV | 16.5.2022. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke, ovog tjedna od 16. do 20 svibnja organizira Tjedan karijera Connect Week UNIN.

U tri različite sesije tijekom pet dana, u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica, održat će se panel-rasprave s uspješnim predstavnicima priznatih tvrtki i ustanova, a sve je počelo danas panelom ”Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva”. U sklopu Tjedna karijera održat će se predstavljanje djelatnosti i rada tvrtki izlagača te zanimljive radionice za studente Sveučilišta Sjever.  ali i šire.

- Za Sveučilište Sjever ovaj je događaj iznimno važan jer smo prepoznati kao STEM sveučilište okrenuti prema suradnji s gospodarstvom i upravo ovakav izniman odaziv, preko 80-ak poduzetnika i tvrtki pokazuje da smo na dobrom putu i da radimo dobro, a kroz ovakve događaje možemo osigurati i daljnje jačanje naše uloge - rekao je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

Kroz Tjedan karijera studenima žele pružiti mogućnost da se iz prve ruke upoznaju s potencijalnim poslodavcima i već danas pronađu svoje buduće radno mjesto. Uz glavne sponzore, HPB i Hrvatsku gospodarsku komoru, na Tjednu karijera prisutne su i regionalno "jaka" poduzeća, poput Vindije i Podravke, no na Tjednu karijera predstavljaju se i zdravstvene ustanove, OB Varaždin, KBC Zagreb i KB Dubrava.

- Možda je to malo neobično za javnost, ali riječ je doista o velikim poslodavcima koji su važni našim studentima, s obzirom na to da školujemo studente sestrinstva i fizikalne terapije - rekao je Vusić.

Da su ovakvi događaji važni za studente potvrdio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Grad Varaždin ima nezaposlenost ispod 2 posto, što je najmanje u državi. Već sada se u Varaždinu događa, pogotovo u IT dijelu, da jedna tvrtka "krade" drugoj radnike. Počeo je rat za radnike s plaćama i to je onaj put koji trebamo imati i dalje - rekao je Bosilj koji je dodao kako Grad Varaždin podupire rad Sveučilišta Sjever.

- Vidjeli ste s potresima da se nekretnine i građevine mogu srušiti i nestati u hipu, ali znanje vam nitko ne može oduzeti i zato je jako važno da svi naši mladi shvate da im je znanje glavni resurs, glavni alat koji će im kroz život donijeti najviše koristi - poručio je gradonačelnik Bosilj.

Partner Sveučilištu Sjever je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji također sudjeluje na Tjednu karijera.

- Svi programi na Sveučilištu Sjever, od strojarstva elektrotehnike i sestrinstva su jako traženi programi među poslodavcima i tržištu rada. Mi ćemo studentima predstaviti mjere aktivnog zapošljavanja te im kroz radionice pomoći u pisanju životopisa i molbi. Sveučilište Sjever ima niz programa koji su deficitarni na tržištu rada i to je razlog što želimo pomoći studentima da se zaposle se i stvore daljnju karijeru - rekla je Branka Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

 Jedan od glavnih pokrovitelja ovog događanja je HPB.

- Ne znam kako bismo mogli odvojiti ekonomiju od akademske zajednice, jedno uvjetuje drugo i nadam se da će studenti prepoznati nas kao partnera, kao poželjnog poslodavca i kao faktora koji razvija ekonomiju i stvara bolje uvjete za život u Hrvatskoj. Ovakva događaja važna su nam jer ovdje su studenti, ali sutra će biti pokretači hrvatskog gospodarstva - rekao je Ivan Soldo, član Uprave HPB-a.

Koliko su ovakva događanja važna otkrila nam je Gabrijela, studentica Multimedija - oblikovanje i primjena.

- Tjedan karijera za nas studente je važan jer nam otvara mogućnosti i dodatne informacije na koji način, gdje, kada i kako se možemo razviti. I prije nego sam upisala studij raspitivala sam se gdje bih mogla raditi i na kojem radnom mjestu, tako da će mi današnji dan pomoći da pobliže upoznam sve te tvrtke i način rada. Nadam se da ću dobiti korisne informacije o tome što me čeka nakon završetka fakulteta - rekla je Gabrijela.

 Kako je bilo na prvom danu Tjedna karijera Sveučilišta Sjever zabilježio je Viktor Hranić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci