FOTO Počeo Tjedan karijera na Sveučilištu Sjever, studenti okupirali štandove potencijalnih poslodavaca

VV | 16.5.2022. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke, ovog tjedna od 16. do 20 svibnja organizira Tjedan karijera Connect Week UNIN.

U tri različite sesije tijekom pet dana, u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica, održat će se panel-rasprave s uspješnim predstavnicima priznatih tvrtki i ustanova, a sve je počelo danas panelom ”Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva”. U sklopu Tjedna karijera održat će se predstavljanje djelatnosti i rada tvrtki izlagača te zanimljive radionice za studente Sveučilišta Sjever.  ali i šire.

- Za Sveučilište Sjever ovaj je događaj iznimno važan jer smo prepoznati kao STEM sveučilište okrenuti prema suradnji s gospodarstvom i upravo ovakav izniman odaziv, preko 80-ak poduzetnika i tvrtki pokazuje da smo na dobrom putu i da radimo dobro, a kroz ovakve događaje možemo osigurati i daljnje jačanje naše uloge - rekao je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

Kroz Tjedan karijera studenima žele pružiti mogućnost da se iz prve ruke upoznaju s potencijalnim poslodavcima i već danas pronađu svoje buduće radno mjesto. Uz glavne sponzore, HPB i Hrvatsku gospodarsku komoru, na Tjednu karijera prisutne su i regionalno "jaka" poduzeća, poput Vindije i Podravke, no na Tjednu karijera predstavljaju se i zdravstvene ustanove, OB Varaždin, KBC Zagreb i KB Dubrava.

- Možda je to malo neobično za javnost, ali riječ je doista o velikim poslodavcima koji su važni našim studentima, s obzirom na to da školujemo studente sestrinstva i fizikalne terapije - rekao je Vusić.

Da su ovakvi događaji važni za studente potvrdio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Grad Varaždin ima nezaposlenost ispod 2 posto, što je najmanje u državi. Već sada se u Varaždinu događa, pogotovo u IT dijelu, da jedna tvrtka "krade" drugoj radnike. Počeo je rat za radnike s plaćama i to je onaj put koji trebamo imati i dalje - rekao je Bosilj koji je dodao kako Grad Varaždin podupire rad Sveučilišta Sjever.

- Vidjeli ste s potresima da se nekretnine i građevine mogu srušiti i nestati u hipu, ali znanje vam nitko ne može oduzeti i zato je jako važno da svi naši mladi shvate da im je znanje glavni resurs, glavni alat koji će im kroz život donijeti najviše koristi - poručio je gradonačelnik Bosilj.

Partner Sveučilištu Sjever je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji također sudjeluje na Tjednu karijera.

- Svi programi na Sveučilištu Sjever, od strojarstva elektrotehnike i sestrinstva su jako traženi programi među poslodavcima i tržištu rada. Mi ćemo studentima predstaviti mjere aktivnog zapošljavanja te im kroz radionice pomoći u pisanju životopisa i molbi. Sveučilište Sjever ima niz programa koji su deficitarni na tržištu rada i to je razlog što želimo pomoći studentima da se zaposle se i stvore daljnju karijeru - rekla je Branka Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

 Jedan od glavnih pokrovitelja ovog događanja je HPB.

- Ne znam kako bismo mogli odvojiti ekonomiju od akademske zajednice, jedno uvjetuje drugo i nadam se da će studenti prepoznati nas kao partnera, kao poželjnog poslodavca i kao faktora koji razvija ekonomiju i stvara bolje uvjete za život u Hrvatskoj. Ovakva događaja važna su nam jer ovdje su studenti, ali sutra će biti pokretači hrvatskog gospodarstva - rekao je Ivan Soldo, član Uprave HPB-a.

Koliko su ovakva događanja važna otkrila nam je Gabrijela, studentica Multimedija - oblikovanje i primjena.

- Tjedan karijera za nas studente je važan jer nam otvara mogućnosti i dodatne informacije na koji način, gdje, kada i kako se možemo razviti. I prije nego sam upisala studij raspitivala sam se gdje bih mogla raditi i na kojem radnom mjestu, tako da će mi današnji dan pomoći da pobliže upoznam sve te tvrtke i način rada. Nadam se da ću dobiti korisne informacije o tome što me čeka nakon završetka fakulteta - rekla je Gabrijela.

 Kako je bilo na prvom danu Tjedna karijera Sveučilišta Sjever zabilježio je Viktor Hranić.