VIDEO Najavljena prva sjednica varaždinskog Gradskog vijeća u ovoj godini

Varaždinske vijesti | 22.1.2022. u 11:32h | Objavljeno u Video

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, prof. konferencijom za novinare danas je najavila održavanje 8. sjednice Gradskog vijeća.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine od 11 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Predsjednica je najavila prijedloge odluke o zaduživanju Grada Varaždina te prijedlog izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu.

U ovim točkama riječ je o refinanciranju dugoročnih kreditnih zaduženja. Naime, grad Varaždin ima 3 kredita u ukupnom iznosu od 36.017.769 kuna kamatnih stopa od 1,75 - 2,5 % godišnje.

Krediti su uzeti za izgradnju dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, dogradnju dječjeg vrtića Varaždin, rekonstrukciju i dogradnju VI.OŠ Varaždin te za kupnju nekretnine za potrebe smještaja Gradske knjižnice.

Ovom odlukom predlaže se refinanciranje sva 3 kredita u preostalom iznosu od 26.308.574,56 kuna u 1 kredit kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK.d.d. s rokom otplate na 9 godina (108 mjeseci) u mjesečnim ratama po kamatnoj stopi od 0,44 %.

Također pažnju je posvetila prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Naime, na temelju članka 66. Zakona o gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu istoga donijeti Odluku kojom se regulira način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te je istim člankom reguliran obvezatni i fakultativni sadržaj Odluke.

Ova Odluka dijelom je istovjetna važećoj Odluci, no najvažnija izmjena je da ista regulira iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, te je povećana učestalost odvoza biotopada, papira i plastike.

Nakon toga, najavila je predsjednica, članovi vijeća primit će informaciju o stanju u TD Čistoća.  Najavljeno je o donošenje odluke o agrotehničkim mjerama jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da općinsko odnosno gradsko vijeće odnosno Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje propisuje potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom predlažu se potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, nadzor i kaznene odredbe, a sve u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta, kao i sprječavanja nastanka štete i smanjivanja ili onemogućavanja poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu.

Također, ovim aktom se definiraju prava i obveze vlasnika ili posjednika poljoprivrednog zemljišta kao i kaznene mjere u slučaju ne pridržavanja propisanih mjera. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su na poljoprivrednom zemljištu primjenjivati propisane agrotehničke mjere, na način da se ne umanji bonitetna vrijednost istoga. Nadzor nad provedbom ove odluke provode poljoprivredni redari. 

Kako bi Grad Varaždin mogao podnijeti Zahtjev za potporu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u Gojancu“ na 2. Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, LEADER – Podmjera 19.2 raspisan od strane Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, potrebno je na Gradskom vijeću Grada Varaždina donijeti Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždina čiji sastavni dio je Prilog III. – Opis projekta. Natječaj je otvoren 27. prosinca 2021. godine, a zatvara se 28. veljače 2022. godine , najavila je predsjednica u nastavku konferencije.

Također, Grad Varaždin temeljem odredbi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem na svom području. Da bi se mogli provoditi postupci dodjele u zakup ili preuzimanje zemljišta nakon isteka zakupa ili raskida ugovora o zakupu temeljem članka 39. ZPZ imenuje se tročlano povjerenstvo (agronom, geodeta i pravnik).

S obzirom na to da je zakupac Presečki Zdravko zatražio raskid ugovora o zakupu, isti je dužan predati zemljište Gradu putem Povjerenstva za uvođenje u posjed, pa će se na dnevnom redu sjednice naći i imenovanje tog povjerenstva. Na sjednici će biti riječi i o zamjeni zemljišta u Gornjem Kućanu između nogometnog kluba „Udarnik“ i Grada Varaždina radi izgradnje prometnice.

Također, članovi vijeća dobit će izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u procesu izrade i donošenja prostornih planova, odnosno njihovih izmjena i dopuna. U nastavku sjednice, kako je najavljeno, bit će riječi o urbanističkom planu uređenja zone „VIS konfekcija“.

Članovi vijeća razmatrat će i prijedlog utroška sredstava šumskog doprinosa koja će se namjenski utrošiti u održavanje poljskih/šumskih putova na području Grada Varaždina. Vijećnici će također utvrditi i listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Varaždina, te donijeti odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Pod točkom Izbori i imenovanja rješavat će se pitanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta, te imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta. Imenovat će se i članovi školskog odbora Druge osnovne škole. Izabrati će se i predsjednik Odbora za kulturu, sport i turizam a glasat će se i o promjenama članovi Odbora za izbore i imenovanje te Odbora za mlade.