VIDEO Ilčić: Pristup borbe protiv nasilja nad ženama očito ne donosi rezultate i treba ga preispitati!

VV | 7.7.2023. u 07:38h | Objavljeno u Video

- Temeljni uzrok nasilja nad ženama je taj što mnogi muškarci kod žena gledaju samo tijelo a ignoriraju osjećaje, stavove i druge aspekte osobnosti. I umjesto da cijelo društvo provodi programe koji promoviraju cjelovitost ljudske osobe, cjelovitost žene i dostojanstvo žene, mnogi od onih koji podržavaju projekt Me too ustvari sprječavaju te dobre programe, a promoviraju čudne društvene koncepte poput rodne ideologije, koji upravo ugrožavaju tu cjelovitost žene i odvajaju tijelo od ostalih aspekata osobnosti! Na taj način ustvari povećavaju mogućnost za nasilje nad ženama, a neučinkovitost Istanbulske konvencije to potvrđuje. Taj pristup borbe protiv nasilja nad ženama očito ne donosi rezultate i treba ga preispitati! - izjava je to koju je Ladislav Ilčić, varaždinski europarlamentarac, poslao negodujući prilikom rasprave o seksualnom uznemiravanju u Europskoj uniji te evaluaciji Me-Too pokreta.

Proteklih dana je Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost kao i Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta usvojio prvu Direktivu na razini EU-a koja se fokusira na rodno uvjetovano nasilje.

- Europski parlament bit će ujedinjen u pregovorima s Europskom komisijom i Vijećem u obrani prava žena. Nećemo dopustiti državama članicama da ponovno, kao što su učinile s Istanbulskom konvencijom, blokiraju ili pokušaju razvodniti ključni zakonski prijedlog za sve europske žene i društvo - istaknula je prije tjedan dana Soraya Rodríguez Ramos, članica Europskog parlamenta iz Španjolske.

- Nova Direktiva će odražavati odredbe Istanbulske konvencije i čak ići dalje, obuhvaćajući i online dimenziju nasilja. Nažalost, sve je više aktivnih žena koje se suočavaju s ovim oblikom nasilja, ne samo političarke, već i novinarke, visokopozicionirane službenice i aktivistice za ljudska prava - rekla je Lucia Ďuriš Nicholsonová, članica parlamenta iz Slovačke.

U tekstu Direktive uvodi se nekoliko mjera kao što je obveza država članica da žrtvama seksualnog nasilja zajamče pristup uslugama seksualne i reproduktivne zdravstvene zaštite, uključujući siguran i legalan pobačaj, kao i besplatnu pravnu pomoć i to na jeziku kojeg žrtva može razumjeti.