VIDEO 76. rođendan Varaždinca: "Hvala vam što ste dio naše priče!"

VV | 19.5.2021. u 11:15h | Objavljeno u Video

Drugi dan nakon oslobođenja Varaždina 1945. godine okupio je Zlatko Vrančić nekolicinu svojih znanaca za koje je mislio da bi mu mogli pomoći u izdavanju novina. Tu su se naš li Antun Golob, Drago Krnoul, Nenad Brixy, Ferdo Ladika, Pavle Vojković, Andrija Kuštović i Miroslav Vrabec. Svoju su redakciju smjestili u Kukuljevićevu ulicu, a glavnim urednikom imenovan je Zlatko Vrančić. Nekoliko dana prije oslobođenja Varaždina pala je bomba pred Svobodinu narodnu tiskaru te kroz prozor ubila strojoslagara Feliksa Mesarića i oštetila jedini slagaći stroj. Prvi broj morao se slagati ručno, što je potrajalo duže nego što se očekivalo, no 19. svibnja 1945. godine izašao je prvi broj Vijesti, današnjih Varaždinskih vijesti.

List je ime naslijedio od kalničkih Vijesti. No kako nitko nije znao koliko je tih Vijesti tijekom rata izašlo, odlučeno je da se počne brojiti od početka. Prvi broj u Varaždinu je dočekan s velikim oduševljenjem. List je imao svega četiri stranice, a u uvodniku prvog broja pod naslovom“7. V. 1945. godine” bilo je riječi o jedinicama III. Armije koje su oslobodile Varaždin. Drugi broj lista bio je posvećen dolasku Tita u Varaždin, gdje je 19. svibnja 1945. održavao i svoj prvi govor u oslobođenoj zemlji. Od četvrtog broja Vijesti izlaze na povećanom formatu, a u 7. broju mijenjaju ime u Varaždinske vijesti, koje nosi i danas.

Naslovnice_Varazdinske_vijesti.jpg

Novine su uskoro postalo omiljeno štivo Varaždinaca. S godinama su se mijenjali urednici, novinari, suradnici, mijenjao se format, oblik, naklada, grafički izgled i sadržaj lista, a 5. prosinca 1946. godine, list je bio i ukinut, da bi početkom 1947. godine Varaždinske vijesti ponovno nastavile s izlaženjem. Sadržaj lista bio je uglavnom odraz politike i vremena u kojem se živjelo, stvaralo i radilo.

ipiccy_image.jpg

Danas su Varaždinske vijesti tjednik s najdužom tradicijom izlaženja: iza nas je ukupno 3985 brojeva, a kao i na tragu svojih početaka, osluškujemo, idemo u korak s događajima, analiziramo, istražujemo, težimo objektivnom izvještavanju, točnoj istinitoj i pravovremenoj informaciji nastojeći prikazati “obje strane medalje”, a pritom zadržati stav.

- Ako se prelistaju stari brojevi, počevši od 1945. godine pa do najnovijih, zadnjih brojeva Varaždinskih vijesti može se vidjeti da su Varaždinske vijesti kroz cijelo to vrijeme, prije svega informirale javnost o događajima, bitnim i manje bitnim, zanimljivim i manje zanimljivim, i to prije svega s područja sjevera Hrvatske, odnosno današnje Varaždinske županije. Dugi niz godina, pa i desetljeća jednostavno nije bilo uvjeta za nešto drugo, primjerice, nepristrane rašlambe ključnih događaja, pojava i ljudi, odnosno za njihovo nepristrano, otvoreno promišljanje, iako je pokušaja bilo, ali uglavnom su neslavno završavali. To se međutim, i srećom, promijenilo u zadnjih desetak godina, i to prije svega uslijed promijene vlasničke strukture. Zahvaljujući tome, urednici i novinari imaju priliku, ali i potrebu da ne samo izvještavaju, već i analiziraju, promišljaju, pohvaljuju, ali i kude, barem glavna događanja i njihove aktere. Upravo u takvom profesionalnom i otvorenom novinarstvu, po mom sudu, ovisi njihova, odnosno budućnost Varaždinskih vijesti – rekao je današnji urednik Varaždinskih vijesti i član Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva Ivica Kruhoberec.

Iskorak - video produkcija

Varaždinske vijesti danas imaju dobro razvijenu pretplatničku i distribucijsku mrežu, ali i zahvaljujući portalu, koji je pokrenut još 1998. godine, danas Varaždinac čitaju čitatelji iz cijelog svijeta. 

Novi iskorak u razvoju Varaždinskih vijesti napravljen je prošle godine, kada je u sklopu redakcije koja se nalazi u Supilovoj ulici 7 u Varaždinu opremljen moderni video studio te se započelo s video produkcijom.

- Varaždinske vijesti danas su jedna dinamična mala kompanija sa 20-ak zaposlenika, uglavnom mladih visokoobrazovnih ljudi svih profila koja se prilagođava svim zahtjevima današnjeg tržišta. Prisutni smo i na području Bjelovarsko-bilogorske županije kroz Bjelovarsko-bilogorski vjesnik te smo time ojačali svoju poziciju i postali lider. Varaždinske vijesti danas imaju suvremeno opremljenu redakciju, modreni portal, a prošle godine započeli smo i s video produkcijom što je temelj za daljnji razvoj i napredak – rekao je Mirko Jurič, direktor Varaždinskih vijesti.
Uz 76. rođendan Varaždinske vijesti lansirale su i novi, portal. Pratite nas dalje i čitajte na www.varazdinske-vijesti.hr