FOTO/VIDEO U dvorcu Opeka od jeseni najljepši i najmoderniji učenički dom te učionice

vv | 16.1.2024. u 12:37h | Objavljeno u Video

Izgradila su ga vlastela prije više od tri stotine godina, stoljećima ga je držalo ugledno plemstvo, koje je oko njega podiglo naš najljepši kontinentalni arboretum, a njegove ljepote privlačile su čak i prestolonasljednika Franca Ferdinanda... To je samo dio zanimljive povijesti dvorca Opeka, koji će od iduće školske godine postati naš najljepši i najmoderniji učenički dom s popratnim obrazovnim sadržajima, čime će konačno biti zaustavljeno njegovo propadanje otpočeto nakon što je njegov zadnji vlasnik, grof  Josip Bombelles, ubijen u Jasenovcu 1942. godine, a tri godine kasnije nova ga je vlast pustila na milost i nemilost zuba vremena.

Opeka_dvorac_obnova_1.jpg

Polustoljetno propadanje dvorca Opeka zaustavljeno je zahvaljujući projektu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, koji je pokrenula Varaždinska županija, a  nositelj je vinička Srednja poljoprivredna škola arboretum Opeka.

-U sedmom mjesecu ove godine bit će tri godina od potpisivanja ugovora o izvođenju radova. Prvo je raščišćeno raslinje koje je zahvatilo dvorac, a zatim su krenuli radovi,  odnosno obnova dvorca koji sada ima konture prije nego što je došlo do njegovog djelomičnog urušavanja, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak prilikom obilaska radova koji bi trebali biti završeni do rujna.

Opeka_dvorac_obnova_4.jpg

Trenutno je dio radova u potpunosti završen, kao što je dovođenje komunalne infrastrukture i statička sanacije objekta, a dio djelomice, kao što je postavljenje stolarije, fasade i podnih podloga u učionice i sobe koje će moći primiti 40 učenika. .

-Ovaj projekt, koji se provodi uz pomoć EU fondova, ima dva dijela. Građevinski, koji je vrijedan više od osam milijuna eura i ide kraju, nakon čega slijedi drugi, programski dio., vrijedna šest milijuna eura.  Do sad smo od  namijenjenih sredstava Europske unije iskoristili 91 posto, naglasio je župan Stričak, priznajući da nije siguran hoće li se uspjeti povući sva sredstva do ugovorenog roka, koji je krajem travnja, ali je izrazio uvjerenje da će dvorac primiti prve učenike do početka nove školske godine.

Opeka_dvorac_obnova_9.jpg

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek objasnio je važnost tzv. soft programa koji je završen krajem prošle godine, a odnosio se na provođenje aktivnosti vezanih uz stvaranje uvjeta za pružanje teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju.

- U njemu su, osim Srednje škole Arboretum Opeka, sudjelovali i partneri – SŠ Bedekovčina i SŠ Ludbreg, odnsono ukupno je oko 300 učenika i profesora sudjelovalo u svim aktivnostima u soft programu. Njime su naši učenici i profesori stekli nove sposobnosti za sve ono što ih čeka najesen, odnosno oni su spremni za nove programe kako onih redovitih tako i programa vezanih uz cjeloživotno obrazovanje koji su važni da i naša Srednja škola Arboretum Opeka može dati dopinos u cjelokupnom razvoju našeg društva – rekao je pročelnik Huđek.

Opeka_dvorac_obnova_10.jpg

Naglašavajući da dvorac ima oko 3.500 kvadrata, koji uključuje sobe, učionice, laboratorije i veliki podrum, ravnatelj Srednje škole arboretum Opeka Dragan Brkić, ukazao je na važnost ovog ulaganja za školu.

-Ovaj projekt puno donosi Vinici, kao i prepoznatljivosti naše srednje škole, odnosno povećanju interesa učenika za upis. Koliko je bitan ovaj projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi za našu školu, a ne samo za Varaždinsku županiju, govori i to da u je ovih pet godina od kad je ovo sve krenulo, škola postala prepoznatljiva i oni, koji nikad prije nisu čuli za arboretum i školu, danas već o njima naveliko razgovaraju. Škola je prije nekoliko godina ima nešto više od stotinu učenika i bili smo praktički na izdisaju. Danas imamo 176 učenika i kada pogledamo parametre koje smo htjeli postići Regionalnim centrom u periodu pet godina, mi smo to uspjeli za dvije godine, što ne znači da ne treba nastaviti dalje, naglasio je ravnatelj.

A povod novom obilasku radove na obnovi dvorca opeka, odnosno uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, bio je rođendan načelniku Općine Vinica dr. Branimiru Štimcu, kojemu je čestitke uputio župan.

-Kao načelnik i mještanin Općine Vinice moram naglasiti da ovaj dvorac, sagrađen 1674. godine,poprimit će nakon 350 godina stari sjaj. -Općina Vinica je povijesno mjesto, a kroz ovaj dvorac prošli su kraljevi, kneževi, sva svjetska elita. Prijestolonasljednik Ferdinand je dolazio u ovaj dvorac i ovo lovište. Ono što je značajno za Vinicu je da ona postaje opet mjesto susreta, mjesto visoke politike, jer ako povežemo kroz povijest i Austro-Ugarsku monarhiju, možemo spojiti Vinicu Arboretum opeka – Versailles pokraj Pariza – Schönbrunn u Austriji. To je trokut koji se ponovno vraća i možemo reći da su Općina Vinica, Varaždinska županija i Hrvatska preko ovog dvorca jednostavno pogled u svijet – rekao je načelnik Štimec zahvalivši se svima koji su ulagali velike napore, svima koji su započeli ovaj projekt, koji su ga nastavili i koji će ga završiti.

Stričak je ukazao da, osim Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u Vinica, Varaždinska županija provodi još sedam sličnih investicija koje su u proračunu.

-Osim obnove ovog dvorca,  projektiramo i energetsku obnovu dvorca Šaulovec. .Ide i dogradnju te energetsku obnovu Glazbene škole u Varaždinu, a pred ishođenjem smo lokacijske dozvole za Gomilu, kao i građevinske dovole za Gaveznicu. Također, u narednih desetak dana potpisat ćemo ugovor za projektiranje obnove jahaone, i ono što je na prošloj sjednici bilo gotovo više puta istaknuo kako je Županija morala kupiti staru Belu, ako će to biti moguće.Vjerujem da nas ove investicije sve raduju jer imaju za cilj ne samo zaštitu kulturnog dobra,  već i obrazovnu svrhu jer će u više njih biti smještene obrazovne ustanove, a isto tako otvaramo mogućnost edukacije odraslih kroz cjeloživotno obrazovanje, ukazao je župan, naglasivši da su ove investicije, odnosno objekti i velika promocija Varaždinskoj županiji te da vjeruje kako će potaknuti građane, pogotovo obrtnike da još malo više naprave iskorak u djelatnostima kojima mogu nadopuniti ponudu..