VIDEO Smrt profesora posljedica udaraca okrivljenih ili – pada s visokog barskog stolca?

vv | 15.2.2022. u 10:59h | Objavljeno u Video

Je li smrt Nine Čengića posljedica udaraca ili – pada s visokog barskog stolca? Dvojba je to koja se pojavila pri kraju prvog ročišta u suđenju u slučaju Kulturana, koje je danas počelo protiv Ivora Vujasinovića, Asje Gorski, Ivana Gorskog i Dominika Žnidarića, a koji su na varaždinski Županijski sud dovedeni iz istražnoga zatvora u kojem su još od sredine prošle godine.

Županijsko državno odvjetništvo ove mlade osobe u dobi od 21 do 30 godina, koje nisu zaposlene niti imaju imovinu, tereti za teško ubojstvo iz osvete, jer bi 29. svibnja prošle godine u Graberju, ispred prostora tamošnje sportske dvorane u čijem je prednjem dijelu bila smještena udruga Kulturana, zajednički i dogovorno izudarali Ninu Čengčića, profesora varaždinske Gospodarske škole, i to oko 4.30 sati, a nakon što je otišla policija koju je pozvao zbog kršenja epidemioloških mjera, odnosno točenja pića unutar prostorija udruge.

 Prema optužnici, pokojnog bi prvo prvookrivljeni udario u glavu šakom i palicom duljine 79 cm i promjera 4 centimetara, a onda su mu se produžili i ostali okrivljeni, koji su ga isto udarali šakama i nogama po glavi i tijelu, pri čemu bi mu drugookrivljena zadala najmanje šest udaraca kopčom od lanca za bicikle. Uslijed svega toga, tvrdi ŽDO, profesoru, koji se nastojao izmaknuti, slomljena je lijeva sljepoočna kost te je 30. svibnja preminuo u bolnicu, unatoč podvrgnutim zahvatima.

Svi okrivljeni potvrdili su kako su razumjeli što ime se stavlja na teret, ali i porekli što im se stavlja na teret.

-Ne smatramo se krivim, izjavljivao je jedan po jedan okrivljeni, napominjući da će svoju obranu iznijeti na kraju postupka.

Stoga se prešlo na dokazni dio u sklopu kojeg su zamjenica županijskog državnog odvjetništva i branitelji okrivljenih iznosili prijedloge za dokaze, odnosno svoja protivljenja na prijedloge druge stane. Branitelji su tako predlagali neposredno saslušanje svih svjedoka, pri čemu je branitelj prvookrivljenog rekao da od njih 19, samo su dva nešto vidjela kobne noći, dok su svi ostali otišli ranije. Posebno je ukazao da su dvije svjedokinje tijekom istrage rekle da su vidjele oštećenog kako je neposredno prije događaja pao s visokog barskog stolca, koji je bio u Kulturani, što je po njemu zapravo izazvalo ozljedu, koja je dovela i do smrti.  A kako bi se to i utvrdilo, odnosno sve bitne činjenice, uključujući i mjesto kontakta, branitelji su, uz ostalo, predložili rekonstrukciju zbivanja kobne noći, i to u istim uvjetima kakvi su bili, odnosno noću, i tog vidljivosti.

Slucaj_Kulturana_1.jpg

Ivor Vujasinović

Slucaj_Kulturana_2.jpg

Asja Gorski

Slucaj_Kulturana_3.jpg

Ivan Gorski

Slucaj_Kulturana_4.jpg

Dominik Žnidarić