Nenad Slukić – svestrani romantičar

Marijan Hižak | 13.12.2021. u 21:41h | Objavljeno u Sve te godine

Varaždin je od davnina bio izvorište darovitih i kreativnih ljudi. Jedan od onih koji svojom nadarenošću i stvaralaštvom na polju sporta i kulture zauzimaju posebno mjesto u našem gradu je Nenad Slukić. Čovjek koji za sebe kaže da je - odvjetnik po zanimanju, sportaš po uvjerenju i pjesnik po novom određenju. Ja bih još nadodao i čuvar kulturne baštine po htijenju.

Sudeći po vlastitom opisu, život Nenada Slukića pun je novih mogućnosti, otkrića, istraživanja, eksperimentiranja i kreativnog izražavanja. Svi mi, koji ga bolje poznajemo, znamo da se radi o jedinstvenoj osobi neiscrpnog dara i energije koja svojom svestranošću interesa već dugi niz godina oplemenjuje društveni život našeg grada.

Slukić je rođen u Zagrebu 1949. godine. Gimnaziju je završio u Varaždinu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a radnu karijeru počeo je u pravosuđu i nastavio ju kao odvjetnik u Varaždinu. Njegov sportski talent prvi put je prepoznat 1963. godine kada se je kao četrnaestogodišnji član Tenis kluba „Varteks“ na Pionirskom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu uspio plasirati na visoko četvrto mjesto između četrdeset osam pionira iz cijele Hrvatske.

Za vrijeme njegovih srednjoškolskih dana, kada je bio član poznate humoristička družine „Potepuhi“ koju je 1967. godine formirala grupa učenika varaždinske Gimnazije, saznali smo da Slukić posjeduje i umjetničke talente i afinitete. Nakon Gimnazije Slukić odlazi u Zagreb gdje upisuje Pravni fakultet. Po završetku studija zapošljava se na varaždinskom Sudu gdje djeluje kao sudac općinskog suda.

Krajem 70-ih Slukić otkriva novi sport – streličarstvo. U vještini gađanja lukom i strijelom pokazuje se nenadmašnim. Njegov urođeni osjećaj za sportski pokret, nadograđen mukotrpnim vježbanjem na svakodnevnim treninzima, uvodi ga u svijet varaždinskih sportskih velikana. Godine 1988. kao član Streličarskog kluba „Koka“ osvaja titulu prvaka Jugoslavije u gađanju lukom i strijelom na natjecanju u Kranju. U gađanju dugim lukom osvojio je 2012. godine titulu prvaka Hrvatske.

slukic_1111.JPG

Nenad Slukić - član SK „Koka“ Varaždin

Njegovi vrhunski natjecateljski uspjesi rezultirali su članstvom u streličarskoj reprezentaciji Jugoslavije i Hrvatske. Dugogodišnje bavljenje streličarstvom Slukić je po završetku natjecateljske karijere okrunio prestižnom funkcijom predsjednika Hrvatskog streličarskog saveza i titulom međunarodnog suca u streličarstvu. U domeni njegovih zadivljujućih sportskih dosega treba istaknuti da je bio član i jedan od osnivača Hrvatskog olimpijskog odbora te najzaslužniji da je nakon raspada Jugoslavije Streličarski savez Hrvatske primljen u FITA (Svjetski streličarski savez).

Značajno je također spomenuti da je Nenad Slukić u prijelomnim godinama hrvatske opstojnosti bio član Kriznog štaba bivše općine Varaždin, koji je odigrao presudnu ulogu u oslobađanju grada i gradskih vojarni. Dvije godine kasnije iskazao se i kao vizionar te je bio jedan od osnivača neformalne varaždinske burze.

Slijedom poslovnih obveza proizašlih iz vođenja vlastite advokature, Slukić je jedno duže razdoblje zatomio sportski i kulturni angažman posvetivši se motorima i putovanjima. Na brojnim putovanjima motorom proputovao je Siriju, Libanon, Arizonu, Kaliforniju, Tunis i višekratno Tursku. Strast prema motorima drži ga još danas. Nema godine u kojoj on motorom ne prođe 1000 kilometara.

-Kad ti jednom benzin, asfalt i vjetar uđu pod kožu nema povratka. Tada ne voziš da bi stigao, već da bi vozio – s ushitom mi priča Slukić.

Uz kotače i asfalt vezana je još jedna preokupacija svestranog Slukića. U čast najstarije međunarodne biciklističke utrke u Hrvatskoj koja se održala u Varaždinu davne 1895. godine, Slukić je s grupom zanesenjaka pokrenuo 2016. godine biciklističku utrku „Varazdiensia 1895“. Zahvaljujući njima, već punih pet sezona početkom ljeta u Varaždinu se okupljaju ljubitelji čeličnih ljepotica, svima poznatijih kao „specijalke“. Slukić ne bi bio Slukić da u organizaciju te sportske priredbe nije unio dašak kulture. Svake godine startne brojeve za utrku izrađuje drugi umjetnik. Dosadašnje vizuale oslikali su Željko Prstec, Damir Širola, Darwin Butković, Nedjeljko Krčar i Ivan Mesek.

slukic_3333.JPG

Sudionici biciklističke trke „Varazdiensia 1895“. Nenad Slukić drugi s desna

Dolaskom u zrelije godine Slukić se punim plućima otvara književnosti. Za svoju dušu okreće se pisanju pjesama. Nadahnuće za pisanje pronalazi u životu. Dosad je objavio tri dobro prihvaćene zbirke pjesama: „Bijelo“ (2008.), „Zeleno i plavo“ (2009.) i „Oluja se tišinom najavljuje“ (2010.) te jednu zbirku priča – „Brando i druge priče“ (2011.).

Slukić je aktivan član Varaždinskog književnog društva kojeg je 2016. godine bio i predsjednik. Obavljajući tu značajnu funkciju zalagao se je za uključivanje novih mlađih autora kako bi se osvježio sastav društva, razvila nova scena na području Varaždinske županije, a produkt cijelog procesa trebalo je biti ujedinjenje pjesničkih glasova i stvaranje prepoznatljive skupine autora nalik na društva kakva postoje i u drugim gradovima Hrvatske.

Široku paletu svestranosti ovog neumornog varaždinskog sportaša, pjesnika i kulturnog animatora završiti ću njegovim doprinosom u osnivanju Viteškog reda svetog Nikole. Ovu povijesnu grupu osnovali su 27. prosinca 2011. godine trojica streličara: Radivoj Miladinović, Nenad Slukić te Sanjin Rožić. Trenirali su sportsko streličarstvo, ali htjeli su nešto više, nešto drugačije.

slukic_2222.JPG

Nenad Slukić (prvi s desna) – član Viteškog reda svetog Nikole

Neumorni Nenad Slukić i u svojim umirovljeničkim godinama uživa u životu punim plućima. Veliki je ljubitelj prirode. Planinari. Obišao je i popeo se na niz vrhova u okruženju (Triglav itd.). Stalni je posjetitelj Velebita terencem i pješice. U popunjenom kalendaru Nenada Slukića uvijek se pronađe slobodan termin za vođenje neformalne udruge u kulturi VAKS te za organizaciju književnih događanja - „Poezija u dvorištu“ i „Večeri kratkih priča“.

slukic_qqq.JPG

Nenad Slukić na predstavljanju knjige varaždinske spisateljice Andreje Žigić Dolenec

Označeno u