Klub Europa Media

Marijan Hižak | 10.5.2021. u 21:18h | Objavljeno u Sve te godine

U trideset godina zajedničkog života supruga i ja imali smo dva poduzetnička izleta u ugostiteljstvo. Oba su se pokazali financijski neisplativim pa smo zaključili da ili nismo za taj posao, ili su naši koncepti vođenja i uređenja bili ispred vremena. Istina je, kao i uvijek, vjerojatno negdje u sredini. Imena lokala koja smo im nadjenuli i dalje žive, pa bi se moglo protumačiti da smo ostavili dobar dojam obzirom da su ih novi korisnici zadržali.

Europa_media_Marijan_i_Sandra_Hizak.jpg

Marijan i Sandra Hižak

Današnjom kolumnom podsjetiti ću vas na jednog od njih - Klub Europa Mediju. Klub smo otvorili ratne 1992. godine na prvom katu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Prostor nije bio u funkciji, no privukla nas je njegova slavna kazališna prošlost. Dugi niz godina taj prostor služio je kao druga koncertna dvorana, a 60-ih godina u njemu je djelovala baletna škola koju je vodila Zora Kolnago, poznata i kao mama jednog od osnivača kultnih „Novih Fosila“ – Marinka Kolnaga.

Do dogovora o zakupu prostora s tadašnjim ravnateljem Marijanom Varjačićem došlo je slijedom obostrane želje da u zapušteni i djelomično devastirani prostor udahnemo život. Renoviranju prostora pristupili smo s velikom pažnjom. Za uređenje Europe Medije angažirali smo provjerene kazališne znalce. Oblikovanje koncepta prostora povjerili smo Goranu Merkašu, cijenjenom varaždinskom slikaru i dizajneru, a tehničku izvedbu, vjerovali ili ne, kasnije višestruko nagrađivanom hrvatskom piscu dječjih romana Zvonku Todorovskom (njegov roman „Mrlja“, objavljen 2004. godine dobio je nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman za mladež). Zahvaljujući njihovim idejama i umijeću, Klub Europa Media zablistao je poput stare bečke kavane. Bio je poseban, ne samo zbog izgleda, već i zbog ogromne ljubavi koju smo supruga i ja, konobari Miljenko i Ivica, te naši mnogobrojni kazališni prijatelji ulagali u taj prostor i njegove sadržaje.

europa_media_predstavljanje.JPG

Detalj s predstavljanja „Horvackih vihora“ ( s lijeva nadesno): I. Vrbanić, Z. Vitez, A.B. Švaljek, D. Sačić, M. Hreljac, S. Adanić i M. Zuber

Klub Europa Media bio je naš drugi dom, veliki dnevni boravak u kojem smo ugošćivali prijatelje, ljubitelje glazbe i kazališne umjetnosti. Klub Europa Media imao je svoju magiju i kultni status. Ubrzo se prometnuo u jedan od važnijih punktova varaždinske kulturne scene. Bio je to ugodan prostor, uređen u srednjoeuropskom duhu sa stilskim namještajem i zidovima koji su bili ukrašeni umjetničkim slikama i ilustracijama Gorana Merkaša. Naravno, bitan je kontekst vremena u kojem je Klub djelovao i tadašnja originalnost sadržaja. Kultni status kluba stvarali su ljudi koji su ga redovito posjećivali, prepoznavši ga kao mjesto kvalitetne zabave, slobode i druženja s kreativcima raznih okupacija, ali i sličnih životnih opsesija. Zavodljivost događanja u Klubu najbolje se očitavalo kroz spontano pretvaranje lagodnog druženja u večeri za pamćenje. Najljepše dočeke Nove godine doživjeli smo u Europa Mediji. Čaroliju druženja u nekadašnjem Klubu Europa Media danas u Varaždinu jedino mogu oživjeti druženja u galeriji Zlati ajngel.

U Klubu Europa Media, tijekom našeg vođenja, održano je više od tristotinjak izložbi, promocija knjiga, glazbenih i pjesničkih večeri, znanstvenih skupova, prigodnih svečanosti i ugodnih domjenaka. Sjećam se, jako smo vodili brigu o kvaliteti naših programa, pazeći da ne bi kojim slučajem obezvrijedili značaj zgrade i institucije HNK-a. Danas smo ponosni što smo bili pokretači treće kazališne scene HNK-a u Varaždinu koja je omogućila nastup i promociju prvim hrvatskim privatnim kazališnim inicijativama s produkcijama predstava: „Teatar Cabaret“ Petra Večeka, „Povratak ratnika“ Ljubomira Kerekeša, „Gumbek Cabaret“ Mladena Crnobrnje-Gumbeka, „Aplauz žalosnoj varalici“ Željka Königsknechta.

Veliki doprinos izgradnji renomea Kluba Europa Media pripada i uglednom varaždinskom novinaru, danas penzioneru Krunoslavu Kruljcu koji je dugi niz godina u Klubu uspješno vodio popularni „Talk-show“. Zahvaljujući „Talk-showu“, u Klubu Europa Media ugostili smo preko pedesetak eminentnih osoba s područja estrade, kulture, sporta i politike. Između ostalih: Gabi Novak i Arsena Dedića, Kseniju Erker i Hrvoja Hegedušića, Zvonimira Milčeca, Enu i Miju Begović, Relju Bašića, Miru Gavrana, Sandu Langerholz, Sanju Šarinić, Otta Reisingera, Josipa Pankretića, Anju Šovagović, Fadila Hadžića, Mladena Budimščaka – Budilicu, Sanju Doležal, Peru Kvrgića, Martina Špegelja, Olivera Mlakara, Branka Ivankovića, Voju Šiljka, Željku Ogresta, Đuru Utješinovića, Željka Malnara...

europa_media_ena_begovic_kruljac.JPG

Voditelj „Talk-showa“ u Klubu Europa Media Krunoslav Kruljac u društvu gošće, poznate hrvatske glumice Ene Begović

Znatiželjne sigurno zanima gdje je završio slavni tepih iz Europa Medije? Tepih koji je svojom pojavom toliko uzburkao tadašnje varaždinske medije i dalje živi u zgradi HNK-a. Nažalost, nije u prostoru kojemu je namijenjen i u koji se tako lijepo uklopio. Klub Europa Media već preko dvadesetak godina nije u našim rukama. Vratio se u okrilje HNK-a. Iza našeg vođenja Kluba ostalo je mnoštvo sjećanja, ali i pravi spomenar, svjedočanstvo u formi „Knjige dojmova“, koju smo nakon zatvaranja poklonili Arhivu HNK-a.

Vjerojatno će se u budućnosti naći netko koga će zanimati kako se živjelo u Varaždinu ratnih 90-tih, kada je kazalište osim središta kulturnog života grada bilo i žarište prikupljanja pomoći za naše borce. „Knjiga dojmova“ prepuna je pozitivnih utisaka u to vrijeme najuglednijih građana Hrvatske, poput Franje Tuđmana, Savke Dabčević-Kučar, Dražena Budiše, Ivana Koradea..., te mnogih drugih znanih i neznanih osoba koji su stvarali novu hrvatsku povijest.

europa_media_111.jpg

Označeno u