Predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina Alen Runac Foto: Dražen Novosel

Zajednica sportskih udruga: U ime više tisuća sportaša nazivali smo vijećnike

vv | 16.2.2017. u 14:39h | Objavljeno u Sport

Nakon što varaždinsko Gradsko vijeće na jučerašnjoj sjednici nije prihvatilo proračun Grada Varaždina za ovu godinu, danas se priopćenjem za javnost oglasila Zajednica sportskih udruga grada Varaždina, koja odgovara na optužbe gradskih vijećnika da je Zajednica na njih radila pritisak da se prihvati prijedlog proračuna. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prva i osnovna obaveza Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina je briga za varaždinski sport i 107 sportskih klubova, odnosno udruga, članica Zajednice. Iza 107 sportskih klubova stoji nekoliko tisuća sportaša Grada Varaždina koji su izabrali aktualno vodstvo da brine i štiti interese sportaša i sportskih klubova posebno u situacijama poput ove vrlo teške u kojoj su se varaždinski sport i brojni klubovi našli.

Naime, neizglasavanje proračuna i donošenja privremene mjere financiranja za varaždinski sport, kao i za mnoge druge, znači manje financijskih sredstava, ali i situaciju s kojom se moramo nositi.

– Istina je da smo kontaktirali gradske vijećnike kao i predstavnike izvršne vlasti, one koji su odgovorni za donošenje proračuna. Zvali smo ih u ime više tisuća sportaša ovog grada, ne bi li apelirali na njih i pojasnili im situaciju u kojoj se nalaze sportski klubovi i varaždinski sport. Pokušali smo objasniti što za sport znači ova situacija, što ona znači za sportske klubove, njihove programe i rad s mladima. Upravo brojni pozivi i apeli sportaša prema nama obvezali su nas da ta traženja i apele prenesemo vijećnicima i čelnim ljudima Grada – izjavio je predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina, Alen Runac, u odgovoru na optužbe gradskih vijećnika da Zajednica vrši pritisak na njih.

– Ukoliko su neki od vijećnika apele i zamolbe varaždinskih sportaša shvatili i doživjeli kao pritisak, moram istaknuti da su upravo sportski djelatnici i sportaši izloženi svakodnevnom pritisku kako osigurati život i opstanak svojih klubova – zaključio je Runac.

Što se tiče situacije vezane uz projekt adaptacije sportskih objekata četiri varaždinska sportska nogometna kluba, ističemo da su nabavu i odabir konzultantske tvrtke proveli sami klubovi i da smo na temelju njihove odluke tim klubovima uplatili sredstva koja je osigurao Grad Varaždin kroz proračun za pokriće troškova projekta.

Uloga Zajednice je u biti posrednička, gdje je s jedne strane Grad Varaždin, koji je osiguranjem sredstva omogućio klubovima da se prijave na raspisani natječaj. S druge strane, sportski klubovi, koji se brinu za svoje sportske objekte, ti su koji su sami proveli nabavu, prema postojećem internom pravilniku o nabavi Zajednice.

Na temelju provedene nabave dobivena je najbolja ponuda za izradu potrebne dokumentacije i prijavu na natječaj, navodi se u priopćenju iz Zajednice sportskih udruga grada Varaždina, kojeg potpisuje predsjednik Alen Runac.