Za turnire u SAD-u, neki od najboljih europskih igrača disk golfa pripremaju se u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 12.9.2021. u 12:30h | Objavljeno u Sport

Proteklih tjedan dana mogli ste vidjeti dvojicu Finaca i jednog Estonca kako nose raznobojne diskove po gradu ili ih bacaju na terenima pored Gradskog groblja ili oko Arene Varaždin, ali vrlo je vjerojatno da niste bili svjesni da su to neki od najbolji europskih disk golfera.

Uz posebna ograničenja putovanja zbog pandemije Covid19, svatko tko želi ući u SAD mora provesti 14 dana izvan Schengenskog područja, a ova tri sportaša odlučila su to učiniti u Varaždinu, jedinom mjestu u Europi koje je izvan Schengena i koje može ponuditi dovoljno dobre sadržaje za trening disk golfa kako bi mogli nastaviti s pripremama za igranje na nekim od najvećih turnira na svijetu.

Albert, Luukas i Väinö stigli su u Hrvatsku 1. rujna uz pomoć varaždinske tvrtke specijalizirane za disk golf Lagoda j.d.o.o. i odsjedaju u apartmanima u središtu grada, a vježbaju na malom terenu prilagođenom početnicima u Vodovodnoj ulici i terenu pripremljenom za veće turnire pored sportske dvorane Arena.

Albert Tamm je 23 -godišnji Estonac koji je trenutno 14. igrač po rejtingu u Europi i ima 4 naslova estonskog prvaka u disku. Zbog Covid19 Albert je bio jedan od samo četvorice igrača izvan SAD -a koji su se natjecali na Svjetskom prvenstvu u lipnju ove godine, a koje se igralo u SAD-u gdje je sport i najpopularniji, a na svima od njih, među više od 100 igrača, završio na 33. mjestu ili bolje.

Luukas Rokkanen je 22 -godišnji Finac koji je trenutno 16. igrač po rejtingu u Europi i osvojio je 9. mjesto na nedavno igranom Europskom prvenstvu.

- Izuzetno nam je drago da su ova trojica igrača odabrala Varaždin za svoj 14-dnevni boravak van Schengena prije puta u SAD jer smo imali priliku izmijeniti iskustva s njima te ponešto i naučiti, a uz to donijeli smo Varaždinu i određeni turistički promet. Uz njih, kroz par dana nam se, jednako tako na 14 dana, vraćaju jedna od 5 najboljih igračica na svijetu, Estonka Kristin Tattar te Estonac Silver Laat, koji su već boravili ovdje u lipnju prije puta na Svjetsko prvenstvo, te još nekoliko igrača iz Finske, tako da s pravom možemo reći da postajemo disk golf baza za Europljane koji u vrijeme Covid-a putuju na turnire u SAD - kaže Dinko Šimenc, Lagoda Disc Golf.