Jasmina Ilijaš i Goran Pongračić

Za TK Marathon 95 uspješna prošla i odlično počela ova godina

| 13.3.2016. u 08:03h | Objavljeno u Sport

Varaždinski Trkački klub Marathon 95 u 2015. godini obilježio je 20 godina rada, a slavljenička je godina bila vrlo uspješna. Postignuti su zapaženi sportski rezultati te organizirane utrke i sportska događanja na kojima je sudjelovalo na stotine sudionika, istaknuto je na redovnoj godišnjoj skupštini u prostorijama Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u dvorani u Graberju.

Predsjednik kluba Goran Pongračić naglasio je da Marathon 95 sudjeluje u 1. Ligi cestovnog trčanja HUCIPT-a  i u prošloj sezoni je zauzeo 6. mjesto te time ispunio plan plasmanom u sredinu tablice najuspješnijih hrvatskih klubova. Osim što se nastupi najuspješnijih klupskih trkača boduju ekipno, računaju se i za pojedinačni plasman tako da su u Hrvatskom cestovnom kupu najuspješniji bili Jasmina Ilijaš na 15. mjestu među trkačicama te Goran Pongračić na 31. mjestu u konkurenciji trkača.

Na prošlogodišnjem državnom prvenstvu u maratonu održanom na Viru Jasmina Ilijaš osvojila je 4. mjesto, a Mario Pongračić 10. mjesto. Klub je najuspješniji bio na ekipnom državnom prvenstvu u maratonu na kojem je ženska ekipa u sastavu Ana Pavčec-Kregar, Viktorija Sakač i Jasmina Ilijaš osvojila 3. mjesto dok je muška ekipa u sastavu Mario i Goran Pongračić te Damir Matotek osvojila 5. mjesto.

U Osijeku na državnom prvenstvu u polumaratonu muška ekipa u sastavu Saša Moslavac te Mario i Goran Pongračić osvojila je 7. mjesto.
Posebno je istaknut prošlogodišnji izvanredan rezultat Jasmine Ilijaš na maratonskoj utrci u talijanskom Trevisu na kojoj je s vremenom 2:56:20 postala jedna od rijetkih hrvatskih trkačica koja je uspjela maraton završiti za manje od 3 sata. To vrijeme je sasvim sigurno i najvredniji rezultat koji je član ili članica varaždinskog kluba postigao ili postigla na nekoj utrci. Tome treba pridodati da je Jasmina prije tjedan dana rezultat u Trevisu poboljšala za pet minuta (2:51:25) te osvojila 3. mjesto ukupno. Spomenimo da je pobjednica bila hrvatska olimpijka Marija Vrajić.

Osim uspješnih sudjelovanja na sportskim natjecanjima Marathon 95 uspješan je bio i u organizaciji utrka i liga. 18. Zimska brdska liga Ivančica nakon nekoliko godina stagnacije u sezoni 2014./15. ponovno okuplja sve veći broj trkača. Održan je i 4. Dravski ultracross koji je okupio do sada rekordnih 75 sudionika i tako postao tradicionalna uskršnja utrka u državi. 23.

Brooks Cross liga Drava doživjela je u prošloj godini promjenu smanjenjem broja kola na 18 u odnosu na prijašnjih 20 koliko je bilo od samih početaka lige. Razlog je činjenica da se u okolici „pojavilo“ mnoštvo liga i kratkih utrka, što je, ocjenjuju u klubu, dobro za trčanje. Liga Drava je i dalje privlačna kako za trkače početnike, tako i za dugogodišnje rekreativce i natjecatelje pa je broj sudionika u rangu s onim iz proteklih godina. Novost prošle godine bilo je sudjelovanje nordijskih hodača.

21. Brooks Varaždinski polumaraton bila je najzahtjevnija i najvažnija utrka u organizacijskom smislu. Ova međunarodna utrka s 500-injak sudionika i je dalje zadržala kvalitetu i prepoznata je kao jedna od najboljih cestovnih utrka u državi.

U 2015. godini pokrenut je Kup sjeverozapadne Hrvatske na inicijativu tajnika varaždinskog kluba Krunoslava Borovca. Ideja, koju su prihvatili organizatori utrka u okolici, pokazala se vrlo dobrom te se organizacija Kupa nastavlja i ove godine.

U ovoj godini Trkački klub Marathon 95 nastavlja s organizacijom tradicionalnih utrka i liga: 20. ZBL Ivančica, 5. Dravski ultracross, koji se trči na Uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka, 24. Cross liga Drava, koja počinje 7. travnja, te 22. Varaždinski polumaraton u rujnu. Kao novost po prvi put klub će biti organizator Duatlon, a kasnije i Triatlon ligu koja će se održavati na Aquacityju od travnja do kolovoza.

Sportske ambicije kluba su što aktivnije sudjelovanje na važnijim cestovnim utrkama u državi kao i na državnim prvenstvima u polumaratonu i maratonu. Budući da klub ima nekoliko odličnih i perspektivnih natjecatelja, prije svega Jasminu Ilijaš, omogućit će im se da nastupe na što više kvalitetnih natjecanja u Hrvatskoj, ali i na međunarodnim utrkama u ovom dijelu Europe.

Svim članovima klub će omogućiti da kroz organizirane odlaske na utrke ostvare svoje ambicije u sportskom i društvenom smislu. Nakon što je već organiziran odlazak na maraton u Treviso, u svibnju Trkački klub Marathon 95, uz podršku Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, organizira odlazak na humanitarnu dužinsku utrku „Wings for life“ u Zadru, najavljeno je u programu rada za 2016. godinu varaždinskog kluba.