Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 12 točaka Foto: Vlada Republike Hrvatske

Vlada donijela zaključak u vezi mjera pomoći u sustavu športa i predložila dopune Zakona o sportu.

D.N./Vlada RH | 9.4.2020. u 14:26h | Objavljeno u Sport

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu održana 223. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 12 točaka. Hrvatska Vlada je, među ostalim, donijela i zaključak u vezi mjera pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa i predložila dopune Zakona o sportu.

- Zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te odluke Stožera o zabrani održavanja svih športskih natjecanja i treninga, sektor športa našao se u problemima, a ovim mjerama pokušavamo pomoći športu da preživi krizno razdoblje - rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak.

Naime, preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za šport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći športskim klubovima za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa, a Vlada je stoga u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o sportu kojima se Uredu omogućava da dodjeljuje potpore klubovima.

- Dva su glavna problema, nemogućnost zaključivanja natjecanja u sezoni 2019./2020. i utvrđivanje propozicija natjecanja za iduću natjecateljsku sezonu te upitnost opstojnosti velikog broja sportskih udruga i klubova koji zbog gubitka prihoda nemaju mogućnost isplate plaće radnicima - rekao je Družak.

Stoga se zaključkom utvrđuju mjere pomoći sportu u vidu isplate potpore športskim udrugama i klubovima za ožujak, travanj i svibanj, a dopunama zakona osigurava se regularnost natjecanja omogućavanjem i kraćeg roka od godinu dana za donošenje propozicija i sustava natjecanja. Uz to, Središnjem državnom uredu omogućava se da daje potpore klubovima dok traju posebne okolnosti.

- Za navedene mjere ne trebaju posebna sredstva već su ona osigurana preraspodjelom unutar usvojenog proračuna Ureda i za tu je namjenu osigurano 40 milijuna kuna - istaknuo je državni tajnik Družak.