Višnja Bunić, trenerica PK Vidra iz Varaždina, nominirana za nagradu Strašna žena godine - Fierce Women Award

Varaždinske vijesti | 29.4.2022. u 11:20h | Objavljeno u Sport

Treću godinu portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women organiziraju nagradu za Strašnu ženu godine - Fierce Women Award, među 80 strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju ove godine nominirana je trenerica Plivačkog kluba Vidra Varaždin Višnja Bunić koja posljednjih 19 godina intenzivno koristeći sport mijenja položaj i život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Paralelno sa studijem kineziologije od 2003. Višnja je započela volontirati u Hrvatskoj udruzi paraplegičara i tetraplegičara te je radila na pilot projektu kao osobna asistentica osobi s tetraplegijom, a potom kao radna asistentica prve pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u RH gdje je sudjelovala u osnivanju Instituta i drugim operativnim poslovima.

Time je stekla veliki uvid u način rada javne uprave i upoznala se sa svim glavnim akterima na području zaštite osoba s invaliditetom kao i problematikom na tom području.

Po završetku studija 2011. počinje volontirati kod paraolimpijke Ane Sršen u radu s bebama po Fredovoj metodi te plivanju djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom po Halliwick konceptu.

Od 2012. u Varaždinu počinje volontirati kao Voditeljica sportskih aktivnosti u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

 2013. godine je preko projekta Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog paraplivačkog saveza Treneri velikog srca osnovala Škole plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu, te se zaposlila u JU Gradski bazeni Varaždin kao Instruktorica sportskih aktivnosti-spasiteljica u narednih 8 godina.

Za cijelo vrijeme rada na bazenima žustro se borila za prava kineziologa jer je od samog početka rada na bazenima uvidjela kao se krše radnička prava kroz spajanja dva zanimanja trenera – spasioca u jedno zanimanje.

2013. aktivirala je Plivački klub Vidra Varaždin, unutar kojeg djeluje škole plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu. Klub danas ima 60 članova u dobi od 4 mjeseca do 70 godina različitih dijagnoza od fizičkih do mentalnih i višestrukih.

Kao trenerica PK Vidra radila je na najuspješnijim sportašima/cama s invaliditetom Grada Varaždina: Nikolom Kosecom, Brunelom Hrženjak, Sabinom Kušter, Emom Cesar, Mirnom Roginek, …

Koristeći sport mijenja položaj i život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te se kao studentica druge godine poslijediplomskog specijalističkog studija Sportskog prava, na Pravnom fakultetu u Splitu bori za ravnopravni život bez diskriminacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

U suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, s ciljem da djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ne budu diskriminirana po osnovi invaliditeta i da imaju što kvalitetnije djetinjstvo i život, nastoji osnovati regionalni Sportsko - rehabilitacijski centar za dtur i osi, jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koji će pružati obiteljima psihološku, rehabilitacijsko edukacijsku podršku.

- Prvo kada mi je javljeno da sam nominirana za nagradu za Strašnu ženu godine - Fierce Women Award mislila sam da je šala...Sada kada vidim da nije šala već da se moje ime zaista našlo među 80 strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju želim se zahvaliti svojim prekrasnim sportašima, njihovim obiteljima, svojim kolegama, obitelji, prijateljima, mom dečku Robertu Cahunu, ljudima sa kojima radim, živim i borim kako bi svijet u kojem živimo bilo ljepše po mjeri svakog čovjeka. Hvala Aleni Strelec Milić koja godinama prati moj trud, rad i nastojanja da iza sebe ostavim svijet boljim mjestom za buduće generacije te me nagradila sa ovako časnom nominacijom koja je za moju malenkost uspjeh ujedno veliko Hvala portalu Voxfeminae.net i društvenom poduzeću Fierce Women koji organiziraju i provode nominaciju - rekla je Višnja Bunić

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci