Damir Martinčević, Romano Puček i Toni Dalić (s lijeva) na konfetenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o Opatijskoj inicijativi Foto: Dražen Novosel

Varaždinski klubovi podržavaju Opatijsku inicijativu

| 13.3.2018. u 13:05h | Objavljeno u Sport

Nogometni klub Varaždin, Gradski rukometni klub Varaždin 1930 i Odbojkaški klub Kitro Varaždin daju podršku projektu nazvanom Opatijska inicijativa, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u trofejnoj dvorani stadiona Varteksa.

Govorili su direktor Nogometnog kluba Varaždin Toni Dalić, dopredsjednik Gradskog rukometnog kluba Varaždin 1930 Romano Puček i predsjednik Odbojkaškog kluba Kitro Varaždin Damir Martinčević.

- Ova inicijativa jedini je način da sport u Hrvatskoj izađe iz ulice iz koje nema povratka. Svjedoci smo da je u današnje vrijeme vrlo teško naći pravi način financiranja klubova, sponzora je sve manje, a lokalne zajednice imaju previše sportskih udruga. Konkretno Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina broji 106 članica i nema izgleda da su svi zadovojni sredstvima koje primaju, tako da financiranje ostaje po sistemu snađi se, što nije pravi put. Zajednica ima 106 sportskih udruga koje mora sufinancirati i nema izgleda da svi budu zadovoljni - istaknuo je Martinčević.

- Opatijska inicijativa je hvalevrijedna i ključna ne samo za hrvatski već i za varaždinski sport. Loptački klubovi u Varaždinu u svojem podmlatku imaju više od 500 djece iz grada i Županije, a sve što radimo u klubovima činimo to volonterski, iako su klubovi u vrhu hrvatskog sporta. Bitna stavka u tom nacrtu financiranja ukidaju članarine za djecu, što pretpostavlja još veću masovnost, jer danas u Hrvatskoj neke obitelji ne mogu svom djetetu platiti mjesečnu članarinu od 100 kuna. Fondom koji bi se stvorio Opatijskom inicijativom ne diraju sredstva namijenjena ostalim sportovima do sada, dakle rasteretili bi se proračun gradova i županija, te bi više novaca ostajalo za individualne sportove - rekao je Puček.

- Primari cilj Opatijske inicijative je omogućiti minimalne uvjete za razvoj, dakle ne govorimo o tome da će Opatijska inicijativa klubovima pomoći da se samostalno financiraju bez dodatnih prihoda, već se stvara situaciju da možemo imati dodatna sredstva koja bi pomogla prvenstveno djeci, jer jedna od glavnih cileva je da se djeci, mladima omoguće minimalni uveti za njihov razvoj. Nama u NK Varaždinu, jako je bitno da Opatijska inicijativa nije terećenje državnog ni proračuna lokalnih zajednica već bi se iznašli novi prihodi - naglasio je Toni Dalić.

Prema predloženom modelu financiranja hrvatskog sporta dodatna bi se sredstva osigurala prihodima od TV prava, zatim od boravišne pristojbe, sportskih kladionica, gradskih poreza i dodatnih olakšica za sport.

- Inicijativa je jako dobra i vjerujemo da će do kraja godine zaživjeti - zaključeno je na današnjem susretu s novinarima.