Varaždinske Vidre ekipno treće na paraplivačkom mitingu u Sarajevu pod sloganom „U vodi smo svi jednaki“

VV | 16.6.2022. u 17:32h | Objavljeno u Sport
U subotu i nedjelju, 11. i 12. lipnja, u Sarajevu je održano Otvoreno natjecanje u paraplivanju, Sarajevo Open 2022. pod sloganom “U vodi smo svi jednaki“. Miting u organizaciji Plivačkog kluba Spid iz Sarajeva održao se na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u bazenu dugom 50 metara. Varaždinske Vidre su se natjecale u oslabljenom sastavu, no to im nije stalo na put da ostvare vrhunske rezultate. Natjecalo se 71 plivača u 11 timova iz 5 država.
PK Vidru predstavljali su: najbolja sportašica s invaliditetom grada Varaždina za 2020. godinu te članica najbolje ženske sportske ekipe s invaliditetom za 2021. godinu Sabina Kušter, najbolja sportašica s invaliditetom grada Varaždina za 2021. godinu te članica najbolje ženske sportske ekipe s invaliditetom za 2021. godinu Ema Cesar, najnovija članica paraplivačke natjecateljske grupe Vidre Anja Vlašić, trostruki dobitnik nagrade za najboljeg sportaša s invaliditetom grada Varaždina Nikola Kosec te dugogodišnji član Kluba Andrej Marjanović.
Pet plivača je u dva dana natjecanja odradilo 23 starta raspoređenih u 8 disciplina; 50 metara prsno, leđno, slobodno te delfin, 100 metara prsno, slobodno i leđno te  200 metara mješovito.
Anja Vlašić na svom drugom natjecanju, u  kategoriji S14 osvojila je 3 medalje; zlato na 50 m prsno te dva srebra na 50 m i 100 m slobodno.  Uz osvojene medalje, Anja je popravila svoja najbolja vremena u svim disciplinama čime je nakon nepuna 3 mjeseca treniranja pokazala veliki plivački potencijal.
Sabina Kušter na posljednjem natjecanju prije operacije noge koja ju čeka u srpnju osvojivši čak 5 zlatnih medalja u svojoj kategoriji, na 50m delfin, 50m slobodno, 50m leđno, 100m slobodno te 200m mješovito,  bila je najuspješnija predstavnica Varaždinskih Vidri.
Ema Cesar nakon propuštenog natjecanja u Krškom vikend prije, na Sarajevo Open-u ostvarila je odlične rezultate i pokazala odličnu formu osvojivši tri srebrne medalje na 50m i 100m prsno te 100m slobodno i dvije zlatne medalje na 50m slobodno i 200m mješovito, disciplinu koju je po prvi puta plivala na natjecanju.
Nikola Kosec jedan od najboljih plivača sa sindromom Down na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, osvojio je čak 4 zlatnih medalja u svojoj kategoriji C21 na 50m slobodno, 50m prsno, 50m leđno te na 50m delfin. Svojim rezultatima Nikola je pokazao kako je u dobroj formi za Svjetsko prvenstvo za osobe sa sindromom Down koje se održava u listopadu u Portugalu, na koje Nikola putuje sa šest isplivanih normi kao jedini muški predstavnik sa Marijom Pinjuh iz Zagreba i Lucijom Mijolović iz Zadra.
Andrej Marjanović u  kategoriju S14s otvario je odlične rezultate, isplivavši na 100m leđno svoj osobni rekord smanjivši vrijeme za zavidnih 10 sekundi. Osvojio je 2 četvrta mjesta, na 50m i 100m leđno što je Andrejeva najjača disciplina. Bio je sedmi na 50m te šesti na 100m slobodno.
Nakon dodjele medalja po kategorijama Varaždinske Vidre su proglašene kao treća najuspješnija ekipa mitinga. Ispred Vidri na drugom mjestu smjestila se reprezentacija Hrvatske, a na prvom mjestu domaćin PK Spid. Osvojenim trećim mjestom sa “samo“ 5 plivača PK Vidra pokazao je kako se predan rad te vrhunski treninzi pod palicom glavne trenerice kineziologinje Višnje Bunić i pomoćne trenerice fizioterapeutkinje Petre Kos isplati. Plivači su pokazali zavidnu formu i spremnost, iako dva tjedna nisu imali treninge jer su Varaždinski bazeni bili zatvoreni zbog remonta. Slijedeće prvenstvo koje je pred plivačima je ekipno prvenstvo u Zagrebu koje će se održati 9. i 10.7.2022. gdje će PK Vidra biti u punom sastavu.