Varaždinci osvojili brojne medalje na 9. prvenstvu Hrvatske u disc golfu

Varaždinske vijesti | 29.9.2021. u 13:20h | Objavljeno u Sport

Proteklog vikenda na terenu uz sportsku dvoranu Arena Varaždin održano je 9. Prvenstvo Hrvatske u disc golfu. Organizator prvenstva bio je Hrvatski flying disc savez, dok je izvršni organizator bio Disc golf klub Lagoda.

Na prvenstvu je sudjelovalo 39 igračica i igrača iz 7 klubova, a natjecanja su se odvijala u subotu i nedjelju 25. i 26. rujna. Kako je oba dana bilo prekrasno toplo jesensko vrijeme igrači su mogli pokazati najbolje što znaju, no trebalo je zadržati i koncentraciju kroz cijelo natjecanje jer igrale su se tri pune runde od 18 staza, svaka trajanja od preko 3 sata, te finalna runda na 9 staza.

Titule državnih prvaka odnijeli su Zagrepčanin Noa Ćavar u konkurenciji juniora, Varaždinka Danica Pajtak kod žena, te Čakovčanci Mario Mesarić u muškoj kategoriji te Radule Mikić u muškoj kategoriji preko 40 godina.

U juniorskoj kategoriji Noa Ćavar iz Flying disc kluba Zagreb, najiskusniji Hrvatski mladi disc golfer, nije imao konkurenciju u borbi za zlatnu medalju, te je sigurno došao do nje odigravši cijeli turnir značajno iznad svog rejtinga.

Za drugo mjesto su se dugo borila dva igrača Flying disc kluba Nova Gradiška – David Glavičić i Luka Kruljac pri čemu se pred kraj prvenstva David uspio odvojiti od Luke i osvojiti srebrnu medalju.

U ženskoj kategoriji Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin je, nakon 2016. i 2018. godine, osvojila svoju treću titulu najbolje u državi. Tijekom prve tri runde borba u ovoj kategoriji je bila neizvjesna, i iako je Danica bila u vodstvu od druge runde nadalje, Maja Šimenc iz varaždinskog Disc golf kluba Lagoda te Ira Molnar-Gorički iz Flying disc kluba Zagreb su cijelo vrijeme prijetile i ostavljale otvorenim borbu za sva tri mjesta na postolju. No, u konačnici je Danica odigrala finalnih 9 staza najbolje te uzela zlato, dok je Maja sa jednim bacanjem prednosti pred Irom osvojila srebro.

U kategoriji muških iznad 40 godina Radule Mikić iz Čakovečkog Disc golf kluba Zrinski je osvojio svoju drugu titulu prvaka. Natjecanje u ovoj kategoriji igralo se tek drugi puta, nakon 2018. godine, a kako je ovom prigodom u njoj sudjelovalo 7 natjecatelja, vjerujemo da će daljnjim razvojem sporta, od sada to biti stalna kategorija državnog prvenstva. Drugo mjesto je osvojio Tomislav Ćavar iz Flying disc kluba Zagreb, a na treće se plasirao Anđelko Zrinski iz Sportsko-rekreativne udruge Zagorje.

U tradicionalno najbrojnijoj, muškoj kategoriji, sudjelovalo je 14 natjecatelja, a u ozbiljnoj konkurenciji za mjesta na podiju bilo je čak 9 igrača, pa je borba za medalje bila doista neizvjesna sve do samog kraja. U konačnici titulu prvaka države, nakon osvojenog drugog mjesta godinu ranije, ponio je Mario Mesarić iz Čakovečkog disc golf kluba Zrinski. Samo jedno bacanje iza pobjednika, natjecanje su završili članovi Disc golf kluba Varaždin – Aki Vucković i Nino Đurak. Kako prema propozicijama natjecanja podjela mjesta na podiju nije moguća njih dva su krenuli u doigravanje gdje je nakon prve staze bolji bio Nino i tako osvojio srebrnu medalju, dok je brončana pripala Akiju. Članovi riječkog kluba Eagle, Božidar Marić i Josip Bošnjaković, osvojili su 4. i 5. mjesto konačnog poretka.

Osim službenih natjecateljskih kategorija održano je natjecanje i u rekreativnim kategorijama namijenjenim početnicima gdje su najbolji bili Laura Žiković i Val Martić iz Riječkog disc golf kluba Eagle.