Varaždinac Kristijan Đurasek: Zadovoljan sam, a bio je to najteži Tour do sada Foto: UAE Team Emirates

Varaždinac Kristijan Đurasek: Zadovoljan sam, a bio je to najteži Tour do sada

| 6.8.2018. u 18:33h | Objavljeno u Sport

- Zadovoljan sam nastupom na ovogodišnjem Tour de Franceu. Rezultati po etama nisu toliko bitni, koliko je važno da je naša ekipa nastupila sukladno očekivanjima. Svi smo maksimalno pomogli našem kapetanu Danielu Martinu, a moj generalni plasman govori u prilog tome, jer ostvarenog rezultata ne bi bilo da mu nisam mogao pomoći na visokom nivou. To opet pokazuje da sam bio u dobroj formi - komentirao je varaždinski biciklist Kristijan Đurasek, član UAE-Team Emiratesa, koji je na 105. izdanju Tour de Francea, koji je završio prošle nedjelje, 29. lipnja, došao do svog najboljeg rezultata na ovoj najpoznatijoj biciklističkoj utrci na svijetu, zauzevši 40. mjesto u ukupnom poretku.

Ispunili očekivanja

Đurasek je ove godine nadmašio svoj najbolji plasman iz 2014. godine kada je, u svom prvom nastupu na Touru, bio 46. u generalnom poretku. Đurasekova momčad je 105. izdanje Toura okončala na 11. mjestu, u konkurenciji 22 momčadi.

- Na Tour smo išli sa ciljem da kapetan Daniel Martin ostvari što je moguće bolji plasman u generalnom poretku te da pobijedi u nekoj od etapa te da Alexander Kristoff pokuša ostvariti etapnu pobjedu u sprintevima. Očekivanja smo ispunili, jer obojica su osvojila po jednu etapu, Martin je u generalnom poretku bio 8. i momčad je zadovoljna ostvarenim. Nije nam toliko bitan ekipni plasman, koliko su važni pojedinačni plasmani i etapne pobjede - napomenuo je Đurasek, kojemu je to bio već peti nastup na Tour de Franceu, a nakon odustajanja Roberta Kišerlovskog, ove je godine bio jedini Hrvat koji je završio ovu prestižnu utrku.

Približili se Giru

- Bio je to jedan od najtežih Toura do sada. Po usponima na brda praktički su se približili Giru de Italia, što prijašnjih godina nije bio slučaj. Do sada je na Touru bilo puno teških etapa, ali ove je godine utrka kroz Francusku za nijansu bila teža nego prijašnjih godina, dok je Giro za nijansu teži po profilu utrke. Tour je jedna od najvećih ne samo biciklističkih već i sportskih manifestacija na svijetu i sam prestiž utrke dovodi do toga da svi koji nastupaju dolaze spremni 110 posto te da je uvijek brzina više nego na ostalim utrkama. Organizatorima je, naravno, cilj da naprave nešto novo i zanimljivije, tako da smo ove godine imali jednu kratku etapu od 45 kilometara, koja je imala 4500 metara visinske razlike i 1 500 metara uspona. Da bih to dočarao reći ću da naša planina Ivanščica ima od Ivanca do svog vrha oko 700 metara visinske razlike, dok smo mi na etapi od 45 kilometara imali 4500 metara visinske razlike - rekao je Đurasek. Na Touru sudjeluje od 2014. godine, a da će i ove godine biti sudionik ove prestižne manifestacije Đurasek je saznao mjesec i pol dana prije utrke.

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...