Varaždin doznao koje će reprezentacije u dvorani na Dravi ugostiti u kolovozu na U-19 SP u rukometu Foto: Jozo Čabraja

Varaždin doznao koje će reprezentacije u dvorani na Dravi ugostiti u kolovozu na U-19 SP u rukometu

Varaždinske vijesti/HRS | 3.3.2023. u 16:00h | Objavljeno u Sport

U Zagrebu je održan ždrijeb Svjetskog kadetskog prvenstva kojem je Hrvatska domaćin od 2. do 13. kolovoza ove godine. Gradovi domaćini su Varaždin, Koprivnica, Rijeka i Opatija. Prvi put u povijesti na natjecanju će nastupiti 32 reprezentacije, objavio je portal HRS-a.

Ždrijebom je rukovodio direktor natjecanja Svjetske rukometne reprezentacije (IHF), Patric Strub, a pomogao mu je naš legendarni kapetan Igor Vori. Putem video streaminga mogao ga je pratiti cijeli rukometni svijet.

Inače Skupine A i B igrati će se u Varaždinu. Taj grad bit će domaćin i drugog kruga, odnosno finalnog vikenda kada će se dijeliti medalje. Koprivnica je dobila skupine C i D. Rijeka je dobila Skupine E i F, a Opatija Skupine G i H.

Po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje u Glavnu skupinu, a treće i četvrto plasirane razigravaju za poredak, odnosno tzv. President kup. Tako će skupine A i B Glavnoj grupi razigravati u Varaždinu, C i D u Koprivnici, E i F u Rijeci, G i H u Opatiji.

Trideset i dvije reprezentacije bile su razvrstane u četiri jakosne skupine. Ždrijeb je počeo od najslabije. U toj skupini nalazile su se reprezentacije Meksika, Burundija, Alžira, Češke, Bahreina, SAD-a, Novog Zelanda te pobjednik IHF Trophy natjecanja koje se održava ovoga vikenda.

Prva reprezentacije koja je izvučena bila je Alžir i ona je automatski smještena u Skupinu A. A to je značilo da će biti i prvi protivnik naših mladih rukometaša jer je Hrvatska kao domaćin bila u drugoj jakosnoj skupini i unaprijed je odabrala da bude u Skupini A.

Nakon toga slijedile su reprezentacije Novog Zelanda, Češke, Bahreina, Meksika, pobjednika IHF Trophya, SAD-a i Burundija. Sve su one raspoređene abecednim redom kako su izvlačene.

Nakon toga na red je došla treća jakosna skupina koju su činile reprezentacije Ruande, Irana, Saudijske Arabije, Sj. Makedonije, Japana, Brazila, Čilea i Maroka.

Tu je kao prva izvučena reprezentacija Ruande koja debitira na svjetskim prvenstvima. Ona je dobila Skupinu A. Slijedile su reprezentacije Maroka, Japana, Brazila, Čilea, Sj. Makedonije, Saudijske Arabije i Irana.

Iz drugog jakosnog šešira,odnosno pota, unaprijed je u Skupinu A svrstana Hrvatska. Ostale reprezentacije iz te jakosne skupine bile su Južna Koreja, Farski otoci, Island, Slovenija, Crna Gora, Argentina i Austrija.

Tu je u Skupinu B zajedno s Mađarskom smještena Slovenija. Zatim su ždrijebom redom raspoređene reprezentacije Islanda, Južne Koreje, Austrije, Crne Gore, Argentine i Farskih otoka.

I na kraju nam je ostala najjača jakosna skupina. Tu je ždrijeb bio poludirigiran jer je 7 reprezentacija unaprijed bilo razvrstano u skupine i gradove u kojima će igrati.

Tako je Mađarska dobila skupinu B, Egipat skupinu C, Španjolska je smještena u D, Danska E, Norveška F, Njemačka G i Švedska H. Osma reprezentacija iz tog šešira, odnosno pota, bio je Portugal koji je dobio Skupinu A.

Evo kompletnih skupina:

SKUPINA A: PORTUGAL, HRVATSKA, RUANDA, ALŽIR

SKUPINA B: MAĐARSKA, SLOVENIJA, MAROKO, NOVI ZELAND

SKUPINA C: EGIPAT, ISLAND, JAPAN, ČEŠKA

SKUPINA D: ŠPANJOLSKA, J. KOREJA, BRAZIL, BAHREIN

SKUPINA E: DANSKA, AUSTRIJA, ČILE, MEKSIKO

SKUPINA F: NORVEŠKA, CRNA GORA, SJ. MAKEDONIJA, IHF TROPHY

SKUPINA G: NJEMAČKA, ARGENTINA, SAUDIJSKA ARABIJA, SAD

SKUPINA H: ŠVEDSKA, FARSKI OTOCI, IRAN, BURUNDI