Varaždin domaćin sportskih susreta triju gradova

| 11.11.2016. u 09:32h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Nakon što su sredinom listopada, u sklopu projekta "Sportski susreti triju gradova" održani prvi sportski susreti u slovenskoj Lendavi, u četvrtak su domaćini drugih po redu susreta bili Varaždin i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina. Ovoga puta sportaši iz triju gradova, uz Varaždin i Lendavu, oni iz mađarskog Zalaegerszega, natjecali su se u košarci i streljaštvu.

Na varaždinskom natjecanju u košarci, koje je vodio trener Dražen Cesar, u sportskoj dvorani u Graberju, najbolji su bili mladi sportaši iz Zalaegerszega. Drugo mjesto pripalo je Varaždinu, a treće Lendavi.

Natjecanje u streljaštvu, pod vodstvom Tanje Perec i trener Josipa Plečka, završilo je pobjedom domaćih natjecatelja na varaždinskoj streljani. Drugo mjesto osvojili su natjecatelji iz Slovenije, a treće iz Mađarske.

"Sportski susreti triju gradova" projekt je koji preko sportskih natjecanja povezuje tri prijateljska grada – Lendavu, Varaždin i Zalaegerszeg, a u čijoj organizaciji sudjeluju sportski savezi ili zajednice tih gradova. Na sportskim borilištima susreću se srednjoškolci iz tri grada, a u stručnom, sportskom, dijelu imaju potporu trenera i kineziologa.

Glavni tajnik Zajednice Patrik Koščak naglašava da tradicija traje već 12 godina.

- Ova je suradnja sa Zalaegerszegom i Lendavom odlična sportska priča. Srednjoškolci sudjeluju na tri natjecanja, a sportovi se mijenjaju i uvijek je odlična atmosfera. Mladi su zainteresirani za sudjelovanje. Mijenjaju se škole tako da ih što više sudjeluje u ovom međunarodnom sportskom programu - rekao je Koščak.

Natjecatelji, Marin Cesarec iz Prve gimnazije Varaždin i Martin Kovacs iz Zalaegersega te profesor kineziologije, Velimir Horvatič iz Lendave, slažu se da je za mlade ljude važno da imaju priliku sudjelovati na ovakvim sportskim druženjima. Cesarec kaže da tako imaju priliku upoznati se, ali i odmjeriti snage u sportu, u ovom slučaju košarci, a Kovacs ističe da tako uči o drugim zemljama i ljudima. Horvatič dodaje da mladi uče, ali i uživaju u druženju i sportu te da uvijek ima zainteresiranih za sudjelovanje u ovom projektu.

U Varaždinu su srednjoškolci iz tri grada imali priliku upoznati olimpijku, varaždinsku streljačicu Tanju Perec, koja već niz godina sudjeluje u ovom projektu.

- Važno je da se mladi uključuju u sport i ovakva druženja to olakšavaju. Ja sam već godinama dio ovoga. Nekad sam ja pucala za svoj grad, a sada sam ovdje da im pomognem, da možda netko od njih nastavi mojim putem - rekla je Perec.

Podsjetimo, na prvim susretima u Lendavi srednjoškolci-sportaši iz triju gradova natjecali su se u malom nogometu i atletici. Varaždin je u malom nogometu osvojio treće mjesto. Što se tiče atletike, varaždinski predstavnici osvojili su prvo mjesto. Domaćin posljednjih susreta je Zalaegerszeg. U Mađarskoj će se, početkom prosinca, održati natjecanja u kuglanju i odbojci.