Varaždin će u svibnju biti domaćin Svjetskog prvenstva u kuglanju - Varaždin 2023. Foto: Ilustracija/Pexels

Varaždin će u svibnju biti domaćin Svjetskog prvenstva u kuglanju - Varaždin 2023.

VV | 28.4.2023. u 16:33h | Objavljeno u Sport

Hrvatski kuglački savez organizator je Svjetskog prvenstva u kuglanju – Varaždin 2023. Riječ je o najvećem kuglačkom natjecanju koje će se održati u Areni Varaždin, od 12. do 28. svibnja ove godine.

- U navedenom razdoblju prvo će se od 12. – 17. svibnja održati Svjetsko prvenstvo za juniore U18 i Svjetski kup za kadete U14, a nakon juniora, od 17. do 28. svibnja održat će se najveće kuglačko natjecanje i to X. Svjetsko ekipno prvenstvo za žene i muškarce gdje će sudjelovati 17 nacija. Natjecanje se održava u dvije faze, prvo je natjecanje u grupama (8 dana) te nakon grupa eliminacijskim sistemom se razigrava od četvrtfinala do finala (4 dana). Za kadete i mlađe juniore prvenstvo počinje 12. svibnja svečanim otvaranjem, a narednih dana boriti će se za naslove prvaka, i to kadeti (U14) u disciplinama parovi mix, tandem mix, pojedinačno i kombinacija, a juniori (U18) ekipno ž/m, tandem mix, tandem ž/m, sprint ž/m, pojedinačno i u kombinaciji. Završetak prvenstva je 17. svibnja, svečanom dodjelom najboljim pojedincima i ceremonijom zatvaranja. Nakon završetka mlađih dobnih skupina od 17. do 28. svibnja počinje SP za žene i muškarce - izvijestili su organizatori.

Natjecanje po grupama od 17. do 24. svibnja donosi dnevno po osam utakmica, četvrtfinale su po četiri utakmice dnevno, polufinale po četiri utakmice te posljednjeg dana natjecanja dvije utakmice i to finalne, za svjetske prvake.

Utakmice Hrvatska reprezentacija po grupama (žene i muškarci):

19. svibnja u 15:20 Hrvatska – Italija
20. svibnja u 15:20 Hrvatska – Francuska
21. svibnja u 15:20 Švedska – Hrvatska
22. svibnja u 15:20 Rumunjska – Hrvatska
23. svibnja u 15:20 Hrvatska – Rumunjska
24. svibnja u 15:20 Hrvatska – Poljska

Na Svjetskom prvenstvu u Varaždinu nastupiti će najbolji svjetski kuglači i kuglačice. Hrvatska kuglačka reprezentacija već godinama je u samom kuglačkom vrhu, a to dokazujemo svako prvenstvo kada je reprezentacija Hrvatske jedna od tri najbolje nacije svijeta.

- Svakako spomenimo i velika kuglačka imena koja će se boriti za svoje zemlje, pa će tako za Njemačku nastupiti Wilke koji je prvi na Svjetskoj rang listi, Fitzmann je na 5., Weiss na 6. mjestu. Za Srbiju će nastupiti Vilmoš Zavarko trenutno 3. na rang listi, Baranj Congor aktualni Svjetski rekorder (uvijek dobri i neugodni dečki iz Srbije koji će pokušati osvojiti i sedmi naslov Svjetskih prvaka za redo)m. Od zvučnih kuglačkih imena tu će još nastupati Zatschkowitsch Matthias, Kiss Tamas, Kuna Erik, Temistokle Lukas, Kiss Norbert, Brachtel Tim, Kakuk Levente i još mnogi drugi. Kod žena treba spomenuti Müller Annu, Tatouskova Nikolu, Hari Boglarka, Beisser Sina, Topicova Natalie, Sajko Eva, Mehesz Anita, Andjelkovic Jasmina, Wiedermannova Hana, Sass Edit, Steiner Fiona, Braunova Jana, Bachert Jana-Sophie, Zenker Celine, Plavcak Maja Schneider Yvonne, Huber Julia i još mnogi drugi - najavljuju organizatori.

Svi koji nisu u mogućnosti pratiti utakmice uživo u dvorani, biti će osiguran video prijenos i rezultati u realnom vremenu na portalu NBC-a.

Sve informacije o ovom važnom natjecanju možete pronaći na internet stranici Svjetskog prvenstva, a mogu se pratiti i na Facebook stranici Hrvatskog kuglačkog saveza.