UEFA odgodila sve lipanjske utakmice reprezentacija Foto: Krešimir Ðurić

UEFA odgodila sve lipanjske utakmice reprezentacija

| 1.4.2020. u 16:06h | Objavljeno u Sport

Krovna europska nogometna organizacija, UEFA, održala je danas video konferenciju s glavnim tajnicima svih 55 saveza članova, nakon čega je Izvršni odbor Uefe donio niz odluka, objavio je Hrvatski nogometni savez na svojim službenim stranicama.

Tijekom video konferencije, glavni tajnici upoznati su s prijedlozima radnih skupina koje su formirane 17. ožujka, a koje su imale za zadaću analizirati kalendar natjecanja i ostale izazove koje je uzrokovala globalna pandemija novog koronavirusa, zbog čega su prekinuta sportska natjecanja diljem svijeta.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, sudjelovao je u donošenju odluka kao član Izvršnog odbora Uefe, dok su na video konferenciji sudjelovali izvršni direktor Marijan Kustić i voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

Izvršni odbor Uefe donio je sljedeće odluke:

1. Sve utakmice seniorskih muških i ženskih reprezentacija koje su se trebale igrati u lipnju 2020. su odgođene do daljnjega. To uključuje utakmice doigravanja za UEFA EURO 2020. te kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo žena 2021.

2. Sve ostale natjecateljske utakmice Uefe, uključujući centralizirane međunarodne prijateljske utakmice, odgođene su do daljnjega.

3. Utakmice mlađih uzrasnih kategorija:

a. Otkazuje se UEFA U-17 Europsko prvenstvo, zakazano za svibanj 2020. godine
b. Otkazuje se UEFA U-19 Europsko prvenstvo za djevojke, zakazano za srpanj 2020.
c. UEFA U-17 Europsko prvenstvo za djevojke, zakazano za svibanj 2020. godine, odgađa se do daljnjega (zato što je izlučno natjecanje za FIFA U-17 Svjetsko prvenstvo)
d. UEFA U-19 Europsko prvenstvo, zakazano za srpanj 2020. godine, odgađa se do daljnjega (zato što je izlučno natjecanje za FIFA U-19 Svjetsko prvenstvo)

4. Završnica UEFA futsalske Lige prvaka, zakazana za travanj 2020., odgađa se do daljnjega

5. Rokovi vezani za sva Uefina klupska natjecanja u natjecateljskoj godini 2020./21. se odgađaju do daljnjega. UEFA će naknadno utvrditi nove rokove.
Licenciranje i financijski fair-play

Izvršni odbor ponovno je naglasio svoju potpunu privrženost licenciranju klubova i financijskom fair-playu te je zaključeno kako je zbog trenutne izvanredne situacije potrebno napraviti određene intervencije kako bi se olakšao rad savezima i klubovima.

IO je podržao prijedlog da se nacionalnim savezima omogući više vremena za okončanje postupka licenciranja, dok se postupak pristupa klubova u Uefina natjecanja ponovno ne definira.

Kao rezultat neizvjesnosti koju stvara aktualna situacija, Izvršni odbor je odlučio suspendirati odredbe kriterija za licenciranje klubova koji se odnose na pripremu i procjenu budućih financijskih podataka klubova (proračuna). Ova odluka isključivo se odnosi na sudjelovanje u Uefinim natjecanjima u natjecateljskoj godini 2020./21, objavio je Hrvatski nogometni savez na svojim službenim stranicama.