Europska komisija odobrila dodatnu pomoć poljoprivrednicima Foto: ilustracija

Europska komisija odobrila dodatnu pomoć poljoprivrednicima

Varaždinske vijesti | 18.4.2020. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Europska komisija u petak je uvela mogućnost isplate predujmova korisnicima u visini do 70% za izravna plaćanja te do 85% za potporu u okviru ruralnog razvoja, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima prevladati poteškoće izazvane mjerama uvedenima s ciljem suzbijanja širenja pandemije COVID-19, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Predujmovi će se moći isplaćivati nakon provedenih administrativnih kontrola te prije obavljenih kontrola na terenu, a koje su ovim uredbama dodatno ublažene uslijed otežane provedbe zbog uvedenih ograničenja u kretanju.

- Opisane izmjene u skladu su s prijedlozima Ministarstva poljoprivrede dostavljenima Europskoj komisiji 16. ožujka, kao i zajedničkim prijedlogom država članica koje je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije pripremila za Europsku komisiju nakon videokonferencije ministara poljoprivrede održane 25. ožujka - pojasnili su iz ministarstva.

- Podsjećamo da je Europska komisija već ranije usvojila paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi, koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti te kompenzaciju uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje. Očekujemo da će u narednom razdoblju Europska komisija poduzeti i dodatne korake s ciljem pomoći proizvođačima sukladno zahtjevima Hrvatske i drugih država članica Europske unije, kako bi se zadržala i potaknula poljoprivredna proizvodnja i spriječili poremećaji u opskrbi hrane - priopćili su iz ministarstva.