Mira Kobal (u sredini) tereti se zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave Foto: Krešo Đurić

Optužena Mira Kobal: Vatrogasci su me prijavili jer su željeli prikriti svoje radnje

M.P./Varaždinske vijesti | 15.12.2015. u 11:46h | Objavljeno u Crna kronika

- Nemoralno je i nezakonito da mi se na teret stavljaju optužbe koje nisu dokazane. Svi dosadašnji sudski postupci protiv mene vođeni su nezakonito pri čemu je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka. Sve je unaprijed dogovoreno protiv mene s ciljem da mi se našteti – kazala je jutros tijekom iznošenja svoje obrane na varaždinskom Županijskom sudu Mira Kobal.

Nju se, podsjetimo, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva tereti zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave pri čemu su Gradska vatrogasna zajednica Varaždin i Vatrogasna zajednica Općine Trnovec Bartolovečki oštećeni za oko 213.000 kuna. Postupak protiv nje vodio se i na Općinskom sudu od 2007. do 2014. godine zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela povreda službene dužnosti. Međutim, zbog nove optužnice i prekvalifikacije kaznenih djela spis je dostavljen nadležnom Županijskom sudu.

Inače, kako stoji u optužnici ŽDO-a podignutoj u rujnu 2014., Kobal u razdoblju od 2001. do ožujka 2006. kao knjigovođa, administrator te kontrolor u GVZ i VZO nije bila ovlaštena obavljati poslove gotovinskog plaćanja, ali je s ciljem da si pribavi nepripadnu korist u više navrata potpisivala virmane te podizala novac koji je umjesto da uplati VZO zadržavala za sebe. Kako bi prikrila manjak sredstava u društvima koja djeluju u sklopu GVZ, u bjanko nalozima navodila je razne razloge, sumnja ŽDO.

Tijekom postupka na Županijskom sudu navode iz optužnice potvrdila je i knjigovodstveno-financijska vještakinja. No, Kobal je zatražila njeno izuzeće i provođenje dopunskog vještačenja što je sudsko vijeće rješenjem odbilo. Kobal je najavila žalbu na takvo rješenje, a zbog proteka vremena postupak je jutros krenuo ispočetka.

Kobal je ponovno zatražila provođenje dopunskog vještačenja navevši da je vještakinja nalaz izradila bez potpune dokumentacije, no sudsko je vijeće njen zahtjev ponovno odbilo.

- Ako u razdoblju od 2007. nije pribavljena sva dokumentacija, to se neće niti sada dogoditi. Prijedlog obrane ide za odugovlačenjem sudskog postupka – obrazložila je predsjednica sudskog vijeća nakon čega je Kobal iznijela svoju obranu.

- Ne smatram se krivom za kaznena djela za koja me se tereti. Ja, naime, nisam bila odgovorna osoba i naredbodavatelj već sam bila zaposlena temeljem ugovora o radu na radnom mjestu knjigovođe, odnosno administratora i kontrolora. Tijekom postupka nije dokazano da sam ja potpisivala virmanske naloge, a nalaz vještakinje temelji se na iskazima svjedoka. Neobično je što je vještakinja odbila vještačiti DVD Biškupec čiji je predsjednik pronašao nepravilnosti i potom angažirao Zvonka Biškupa da pokrene postupak protiv mene, a s ciljem da se prikriju njegove radnje. Predsjednik DVD-a Biškupec je račun društva koristio u osobne svrhe budući da je njegov račun bio blokiran. Iz izvoda je vidljivo da su obavljane uplate i isplate, no one nisu prolazile kroz blagajnu – tvrdi Kobal dodavši da je kao knjigovođa vidjela da se podiže novac s računa društava, no bez popratne dokumentacije za što je konkretno podizan ti se troškovi nisu mogli provesti kroz blagajnu.

Također je navela da je svo materijalno poslovanje nadzirao interni kontrolor Biškup, a nakon njega i nadzorni odbor.

- Ostali su željeli uništiti dokumentaciju jer su željeli prikriti svoje radnje, a to su mogli samo kada su me uputili na godišnji odmor. Tijekom odmora mi je uručen pisani otkaz ugovora o radu, a potom je podnijeta i kaznena prijava protiv mene – napomenula je Kobal dodavši da joj nije bilo u interesu uništenje dokumentacije koja ide u prilog njenom iskazu.

Naglasila je da je u optužnici zbrojen ukupni iznos od 213.000 kuna, a koji se temelji na podacima koja su DVD-ovi sami dostavili.

- Oni su mogli upisati što su htjeli jer nije postajala popratna dokumentacija! To je trebala utvrditi revizorska kuća – navela je napomenuvši pritom da je nedavno srela jednu svjedokinju koja joj je pak priznala da je dokumentacija uništavana s ciljem da se nju makne jer se nešto željelo prikriti.

- No, o tome ona neće govoriti jer su joj zaprijetili otkazom – tvrdi Kobal.

Predstavnik ŽDO u svom je završnom govoru naveo je da je tijekom postupka utvrđeno da je optužena Kobal počinila kaznena djela za koja se tereti, dok je njena braniteljica napomenula da to nije dokazano.

- Zbog dosadašnje neosuđivanosti, pogoršanog zdravstvenog stanja i proteka vremena od navodno počinjenih kaznenih djela, tražimo da je se oslobodi – navela je braniteljica.

Objava presude bit će u utorak, 22. prosinca.