Radovi na postavljanju nove rasvjete trajali su dva tjedna

FOTO: U varaždinskoj Areni umjesto halogene postavljena LED rasvjeta

| 21.6.2016. u 18:43h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Slijedeći trendove energetske učinkovitosti i štednje u potrošnji električne energije, uprava sportske dvorane na Dravi, popularne Arene, izračunala je da bi se isplatilo zamijeniti dosadašnju halogenu rasvjetu u velikoj i maloj dvorani novom LED rasvjetom. Radovi su trajali dva tjedna, a financirani su sredstvima dvorane.

Investicija od oko 220.000 eura planirana je prošle i ostvarena ove godine, a isplatit će se za četiri i pol do pet godina. Obje dvorane varaždinskim su klubovima na raspolaganju svakodnevno: osam sati velika, deset sati mala dvorana, a vikendima se igraju ligaške utakmice, tako da su svjetla u dvorani svaki dan upaljena u prosjeku 10 sati, što znači i dosta velike račune za potrošnju električne energije – ističe upravitelj Gradske sportske dvorane na Dravi Neven Buljan.

Ističe da su se na zamjenu odlučili i zbog toga što će nova rasvjeta omogućiti bolju kvalitetu slike za virjeme TV prijenosa.
– Gledatelji u dvorani možda neće osjetiti razliku, primijetit će možda da je ugođaj atraktivniji jer je sada dvostruko više rasvjetnih tijela nego prije. No na TV kamerama će se osjetiti poboljšanje, jer je dotok svjetla zagarantiran sa svih strana, a naročito će se osjetiti razlika u onim dijelovima prijenosa kada se emitiraju usporene snimke i krupni kadrovi radi atraktivnosti prijenosa, jer takvi detalji traže što je moguće bolju rasvjetu. S dosadašnjom to nije bilo moguće postići – naglašava Buljan.

Do sada je u velikoj dvorani bilo 110, a sada je 218 rasvjetnih tijela. U maloj dvorani su umjesto dosadašnjih 12 postavljena 24 LED rasvjetna tijela.

Iako je dvorana relativno nova, u vrijeme kada se gradila elektroprojektantski je napravljena prema tadašnjim standardima, a koji su se sada, dolaskom nove tehnologije, pokazali skupima. Ovom ćemo rasvjetom uštedjeti, a isto tako i pružiti daleko bolju kvalitetu, pri čemu ne smijemo zaboraviti da nam dolazi Europsko rukometno prvenstvo 2018. godine i da imamo sve više međunarodnih događaja i prijenosa. Ovime smo uhvatili korak sa standardima europskih TV kuća, što će televizijske kuće znati prepoznati. Ovom izmjenom porastao je i broj luxa, jer do sada smo za TV prijenos u velikoj dvorani izmjerili 1.400 luxa, a sada je izmjereno 1.500 luxa. Mislim da smo prva ili među prvim Arenama u Hrvatskoj koja je prešla na LED rasvjetu. Ugrađena oprema je iz Njemačke, tehnika je Osram, tvrtke koja je po renkingu dobavljača rasvjetnih tijela u samom vrhu i možemo biti ponosni da slijedimo svjetske standarde – rekao je Buljan.

Galerija slika