U subotu turnirom u Varaždinskom Toplicama počinje peto izdanje Hrvatske disc golf lige Foto: Disc golf klub Varaždin

U subotu turnirom u Varaždinskom Toplicama počinje peto izdanje Hrvatske disc golf lige

Varaždinske vijesti | 6.3.2020. u 17:42h | Objavljeno u Sport

U subotu 7. ožujka, turnirom Mars Springs u Varaždinskim Toplicama, započinje peto izdanje Hrvatske disc golf lige.

Hrvatska disc golf liga (HDGL) najviše je nacionalno natjecanje u organizaciji Hrvatskog flying disc saveza. Pokrenuta je s ciljem promocije disc golfa kao sporta za sve generacije kojeg podjednako mogu igrati žene i muškarci.

U 2020. godini Liga obuhvaća 12 turnira koji se igraju na terenima u Varaždinskim Toplicama, Varaždinu, Martinuševcu, Toplicama Sveti Martin te na Platku i u Poreču. U sezoni 2020. na natjecanjima HDGL-a očekuje se 40-ak disc golfera iz 7 klubova diljem Hrvatske.

Mars Springs, kojim se otvara sezona, tradicionalni je disc golf turnir u organizaciji tvrtke Lagoda iz Varaždina koji se od 2015. godine održava početkom proljeća na disc golf terenu u sklopu Lječilišnog parka. Turnir je međunarodnog karaktera te se očekuje tridesetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske te Srbije. Za istaknuti je kako će se natjecati i gotovo svi najbolji hrvatski igrači i igračice što označava opasan ulazak u osvajanje bodova za titule osvajača lige 2020.

U ženskoj kategoriji, Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin zasad je osvojila četiri od četiri naslova lige, dok je u muškoj konkurenciji posljednje tri godine najbolji bio Tomislav Gorički Flying disc golf kluba Zagreb, a 2016. godine naslov je uzeo Nino Đurak iz Disc golf kluba Varaždin.

Disc golf je sport tradicije duge gotovo 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama sjeverne i zapadne Europe. Disc golf se igra slično kao i klasičan golf uz razliku da umjesto udaranja loptice palicom, igrači bacanjem posebnih letećih diskova (kod nas poznatiji kao frizbi) pokušavaju pogoditi disc golf koš.

Osnovna oprema potrebna za igru su plastični ili gumeni diskovi koji na tržište dolaze različitih težina i s različitim karakteristikama leta. Da bi počeli igrati disc golf nije potrebno puno truda i novaca, ali za usavršiti igru treba dosta treninga i strpljenja.