U subotu 4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije u Trakošćanu s 800 sudionika Foto: ilustracija

U subotu 4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije u Trakošćanu s 800 sudionika

Varaždinske vijesti | 12.5.2022. u 15:00h | Objavljeno u Sport

Nakon dvije pandemijske godine, koje su uvjetovale održavanje s ograničenim brojem sudionika, Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije vraća se u punom obimu.

Susret nordijskih hodača iz Hrvatske i Slovenije varaždinska Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava organizira četvrti put, u subotu, 14. svibnja, na prostoru kod dvorca Trakošćan. Očekuje se oko 800 sudionika iz Zagreba, Osijeka, Opatije, Samobora, Karlovca, Duge Rese, Preloga, Goričana, Strmca Remetinečkog, Križevaca, Murske Sobote.

Zahvaljujući financijskoj i tehničkoj pomoći Varaždinske županije i susretljivosti Dvora Trakošćan, a pod okriljem Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, sudionicima manifestacije i ove se godine nudi kretanje i uživanje u prekrasnom prirodnom okruženju dvorca Trakošćan, Trakošćanskog jezera, pitomih brežuljaka i živopisnih naselja, .

4. Festivalom nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije – Trakošćan 2022. po odluci HSNH-a bit će obilježen nadolazeći Svjetski dan kretanja.

Organizatori ove godine nude četiri rute, uz trenutno isušeno Trakošćansko jezero ili na šumskim planinarskim stazama prema Ravnoj gori, od 2,5 do 10 kilometara.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i utrka u nordijskom hodanju, druga takva u Hrvatskoj nakon nedavne premijerne u Zagrebu. Održat će se na kružnoj stazi duljine 5 kilometara u četiri kategorije.

Program u Trakošćanu u subotu počinje u 9 sati, a start utrke u nordijskom hodanju je u 10 sati. Svečano otvorenje festivala najavljeno je za 11 sati. Nakon zajedničkog vježbanja sudionici će krenuti na hodanje po rutama prema svom izboru.

Uz ručak i glazbeni program za sudionike, završetak 4. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije očekuje se oko 16 sati kada će biti podijeljene medalje najuspješnijim natjecateljicama i natjecateljima druge utrke HSNH u nordijskom hodanju, a sudionicima će se obratiti i predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Davorin Antonić o aktivnostima Saveza i njegovih članica u pandemijsko i postpandemijsko vrijeme.

Organizaciju 4. festivala nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije Udruzi Drava pomažu i Općina Bednja, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Srednja strukovna škola Varaždin, Hotel Trakošćan, Press glass d.o.o., pekara Klas i AK Varaždin. Zahvala organizatora na pomoći ide i volonterima – studenticama i studentima sestrinstva Sveučilišta Sjever te članicama i članovima Udruge Drava.