Mamiću i ostalima određen istražni zatvor, Vrbanović ostaje na slobodi

M.P. / Večernji list | 19.11.2015. u 21:43h | Objavljeno u Crna kronika

Zdravku Mamiću i Mariju Mamiću određen je istražni zatvor koji im je zamijenjen jamčevinom dok je u odnosu na Damira Vrbanovića odbijen zahtjev za određivanje istražnog zatvora pa će tijekom večeri biti pušten. Sud je zauzeo stav da u odnosu na Vrbanovića vrijedi ranije određena jamčevina od milijun kuna, a izrečene su mu i mjere opreza koje uključuju zabranu kontakta s određenim brojem svjedoka. Igoru Kroti i Sandri Stipančiću također je određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamčevinom, piše večernji list.

U slučaju Zdravka Mamića sud je odlučio da mu se vrati jamčevina iz prethodnog istražnog postupka koja je iznosila 7 milijuna kuna, ali mu je istovremeno odredio novo jamstvo od 15 milijuna kuna. Mariju Mamiću određena je jamčevina od 5 milijuna kuna, Stipančiću od 4 milijuna, a Kroti od 3 milijuna kuna. Uz to su im izrečene i mjere opreza zabrane kontaktiranja sa svjedocima, a Stipančiću i Mariju Mamiću je zabranjeno napuštanje mjesta boravišta.

Tonći Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a kazao je da će se USKOK na odluku suda žaliti. Odgovarajući na novinarska pitanja vezano uz jamčevinu, kazao je da je stav USKOK-a po tom pitanju poznat, odnosno da na koncu uvijek ispadne da onaj tko ima novca izađe van, dok onaj koji ga nema ostane u istražnom zatvoru. Upitan pak misli li da USKOK ima jak slučaj, Petković je odgovorio: Mi mislimo da imamo, obrana misli da nemamo, pa ćemo se valjda naći negdje na sredini.

Podsjetimo, otac i sin Mamić te Damir Vrbanović u USKOK-u su ispitani jučer, iznijeli su svoje obrane i zanijekali krivnju. Svih petero osumnjičenika su danas tijekom dana dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora.

Prema onome što je zasad poznato, USKOK sumnja da je novac iz Dinama izvlačen od 2004. do 2014., i to preko transfera brojnih igrača koji su prošli kroz zagrebački klub. Pod lupom istražitelja tako su se našli transferi Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Boška Balabana, Dejana Lovrena, Georga Kocha, Damira Vugrinca, Matthiasa Chaga te određenog broja Brazilaca koji su igrali u Dinamu.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija. Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko offshore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su jutros posljednji ispitani u Uskoku.