Direktor NK Varaždin Toni Dalić Foto: Dražen Novosel

Toni Dalić: Nitko sretniji od nas da možemo svih 11 igrača imati iz vlastitog pogona

| 3.12.2020. u 17:42h | Objavljeno u Sport

Momčad Varaždina trenutačno se, nakon 13 odigranih utakmica, nalazi na 9., pretposljednjem mjestu tablice HT Prve lige s 9 bodova, koliko ima i osmoplasirana Lokomotiva te posljednjeplasirana Istra 1961. Varaždin u subotu očekuje susret na stadionu u Gradskom vrtu u Osijeku.

Tom utakmicom počinje serija teških nadmetanja za momčad Samira Toplaka jer će suparnici redom biti sastavi koji se bore za vrh, odnosno gorni dio tablice (Osijek, Hajduk, Dinamo, Rijeka). O dosadašnjim rezultatima i nastavku prvenstva razgovarali smo s direktorom NK Varaždin Toni Dalićem.

Zadržana je većina igračkog kadra iz prošle sezone, dovedeno je dosta novih imena, da li je dobro odrađena selekcija igračkog kadra?
- Kao i prošle, mislim da smo i ove godina napravili odličan posao sa selekcijom. Moramo biti svjesni naših okvira, a radimo u sklopu tih gabarita. Kadar kojeg imamo u svlačionici je nešto najbolje s obzirom na sredstva s kojima raspolažemo. Sukladno našim mogućnostima nemamo ni jednu zamjerku da smo možda mogli nekoga dovesti a da ga nismo angažirali. Tražili smo najbolja moguća pojačanja, ostali smo bez par igrača, ali mislim da smo doveli igrače koja su njihova dostojna zamjena. Te igrače htjeli su i drugi klubovi, ali oni su se odlučili za naš klub, a samo im je potreban određeni period za adaptaciju. Podsjetimo da smo jako brzo krenuli u novu sezonu i nije bilo klasičnih priprema od nekoliko tjedana, a i prijelazni je rok trajao do početka listopada, a prvenstvo je počelo sredinom kolovoza. Treba isto tako reći da dovodimo igrače čiji su transferi koštali nula kuna jer proračun kluba za ovu sezonu bit će između 7 i 9 milijuna kuna. To je novac koji se troši za cijeli klub, a ne samo za seniorsku momčad, a imamo 11 selekcija. U prvoj ligi, osim seniora,su nam i pioniri, kadeti te juniori. U klubu imamo 55 zaposlenih na puno radno vrijeme, dakle, ovo je veliki pogon, u kojem se sve radi po zakonskim regulativama, a najponosniji smo na činjenicu da iz mjeseca u mjesec poslujemo bez problema, da nikome ništa nismo dužni i da su plaće redovite. Iako je trenutačno rezultat loš tražimo potporu od javnosti jer to, ako ništa drugo, zaslužuju igrači koji su ovdje i ako se nitko ne žali treba spomenuti da radimo u teškim uvjetima - rekao je direktor NK Varaždina Toni Dalić.

U proračunu kluba prošle je sezone značajna stavka bila prihod od ulaznica, kojeg ove polusezone neće biti.
- Jako je loše po nas da smo ostali bez gledatelja. Zdravlje svih nas je prioritet i do sada smo provodili dobre mjere tako da nismo imali ni jedan slučaj da se netko zarazio na sportskim priredbama. Želimo da se naš život što prije vrati u normalu jer nama je prihod od ulaznica, a zahvaljujući našim vjernim navijačima, značajna stavka u proračunu, za razliku od nekih klubova, osim velike četvorke, koji ne pate zbog izostanka gledatelja. Varaždin je sportski i nogometni grad i unatrag četiri godine peti smo klub u Hrvatskoj po gledanosti i to ne samo u nogometu već u svim sportovima. Nadam se da će to svi prepoznati.

Sponzori su, koliko se može vidjeti po reklamnim tablama na stadionu, uglavnom izvan Varaždina?
- Da,tri četvrtine sponzora nemaju veze s gradom Varaždinom, ali nadam se da će se to uskoro promijeniti. Gledajući primjer Slaven Belupa njima je sponzor svaka firma koja posluje u Koprivnici, što kod nas, na žalost, nije slučaj. Ovaj klub je zdrav projekt na zdravim temeljima, a u financijskim izvješćima koje smo dužni objavljivati svake godine vidi se naše poslovanje bez dubioza. Mislim da smo zaslužili veću podršku od lokalnih firmi, da svi zajedno rastemo, razvijamo se i dignemo nogomet u Varaždinu na viši nivo. Ovom prilikom htio bih zahvaliti svim sponzorima, a posebno lokalnim, koji su nas prepoznali, koji nam daju vjetar u leđa i nadamo se da ćemo svima pokazati što se uz kvalitetan rad s najmanjim proračunom u ligi može napraviti, kada smo svi zajedno usmjereni u isti cilj - napominje Dalić.

Vratimo se na igrački kadar, odnosno igrače koje ste doveli uoči i tijekom sezone....
- Stigao nam je mladi reprezentativac Albanije Jorge Pelumbi, koji je imao ponude i drugih hrvatskih klubova, za puno veće iznose, ali je došao k nama da bi se razvijao. On se prve dvije tri utakmice nije snašao kako bi trebao, ali vjerujemo u njega i imamo puno povjerenje da će opravdati očekivanja. Došao je i veliki talenat Agon Elezi, koji je s 19 godina okosnica U-21 reprezentacije Makedonije. Na krilnu poziciju doveden je Demir Peco, koji je bio veliki talenat u BiH, a iza sebe, na žalost, ima period od šest mjeseci netreniranja, zbog arbitražnog postupka s bivšim klubom. Treba proći fazu prilagodbe, a normalno je da je drugačije kada se radi individualno i kada se trenira s ekipom. Doveli smo i Kerima Memiju, koji je bio veliki talent u U-21 reprezentaciji BiH, čiji je bio kapetan, a posljednje je igrao u Danskoj i još se prilagođava na novu sredinu. Stigao je i Japanac Itsuki Urata, koji je U-23 reprezentativac svoje zemlje. Svjedoci smo da ima oscilacija u igri, ali je veliki talenat. Imali smo par ponuda za neke naše igrače, ali ih nismo htjeli prodavati za novce koji nisu adekvatni, dok smo Rodina morali pustiti zbog klauzule koju je imao u ugovoru, u suprotnom sigurno ne bi otišao - naglasio je direktor NK Varaždina.

Klub za vratarsku poziciju trenutačno ima na raspolaganju Olivera Zeleniku, Dinka Horkaša i Matiju Kovačića, ali navijači se sa sjetom prisjećaju Ivana Nevistića i smatraju da upravo on najviše nedostaje momčadi ove sezone.
- Nevistić je s nama rastao i razvijao se od Treće lige i usudio bih se reći da ga je Varaždin napravio golmanom kakav je on danas. Imao je par utakmica u kojima nije blistao, ali kod nas je dobio priliku i mi smo ga istrpjeli jer se vjerovalo u njegovo znanje i talent, što se na kraju ispostavilo jako dobrim. Donedavno je čuvao mrežu kluba koji se borio za ostanak u ligi, a sada je golman na sceni europske lige i jedan je od ključnih pojedinaca u redovima Rijeke. Nevistić je bio omiljen kod navijača, ušao im je pod kožu i normalno je da im nedostaje. Zelenika je bio veliki talenat ali se malo izgubio u svojoj karijeri i došao je u Varaždin kako bi se vratio na željeni nivo. Vrhunski je golman samo mu, kao i Nevistiću, treba kontinuitet utakmica, čime će steći samopouzdanje i on i suigrači u zadnjem redu. Matija Kovačić je proizvod varaždinske škole nogometa, koji je bio u Zavrču i Aluminiju iz Kidričeva, a sada smo ga vratili, ali je trenutačno ozlijeđen i zbog toga je na posudbu stigao Dinko Horkaš. Četvrti golman je naš mladi junior za kojeg smatramo da je veliki talent. Golmanski je posao na žalost takav da njihove greške svi vide Drago nam je da se navijači javljaju sa svojim razmišljanjima jer po tome vidimo da je varaždinskoj publici stalo do ovog kluba, njegovog rasta i razvoja i uvijek smo spremni poslušati nečije mišljenje, komentar, kritike i prijedlog jer ovaj je klub tu zbog njih - rekao je Dalić.

Momčad Varaždina ima problem s realizacijom, momčad je postigla 11, a primila 22 gola, dok su prvi topnici kluba Benko i Obregon s po dva postignuta gola.
- Posao je stručnog stožera probuditi napadače, a ne nas u klupskoj upravi i vjerujemo da će se napadači diči u formi i početi davati golove. Obregon je imao specifičnu situaciju, najvjerojatnije je asimptomatski prebolio koronavirus jer tek sada vidi posljedice svoje situacije. Prošle je sezone mogao 90 minuta trčati i loviti suparničke igrače, a sada, nakon 20 minuta utakmice, osjeti umor u tijelu, iako je svakodnevno u punom ritmu treninga. Trebamo ga pričekati da se vrati na svoj standardni nivo. Inače, za njega smo imali dosta ponuda, ali smo ga odlučili zadržati i produljiti s njim ugovor do 2023. godine, kao i s još četvoricom naših igrača (Petković, Posavec, Stolnik i Zelenika op p).

Navijači spočitavaju da je u momčadi previše stranaca, a premalo domaćih igrača, kako to komentirate?
- Kada je klub prije pet godina bio pred gašenjem u Trećoj ligi forsirali smo vraćanje domaćih igrača i uvijek stojimo iza domaćih igrača. Na žalost, dogodio se period od pet godina u kojem nije bilo domaćih igrača koji bi mogli odmah igrati Prvu ligu, a nismo u poziciji da nekoga možemo istrpjeti par kola jer svaka nam je utakmica kvalifikacijska i svaki nam je bod bitan. Plan i vizija kluba je da se oslanjamo na domaće igrače. Ne forsiramo strance, prvoj ekipi svako malo priključujemo juniore da oni barem, ako ništa drugo, budu na treningu s prvom ekipom i da vidimo njihove mogućnosti. Vjerujte, ne radimo protiv sebe, nitko ne bi bio sretniji od nas da možemo imati svih 11 igrača iz vlastitog pogona, kao što je nekada bilo, a vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti doći do toga da nam 70 posto igrača u prvoj jedanaestorici budu igrači iz našeg bazena, koji su se razvijali u našoj školi nogometa.

Mnogi upozoravaju da je druga sezona za novog prvoligaša opasnija od prve kada se igra s dodatnim elanom i motivom. Ne strahujete od eventualnog ispadanja?
- Ne, iako je trenutno situacija ozbiljna. Pred nama je još tri četvrtine prvenstva I još ništa nije gotovo. Znamo da smo na početku prošle sezone imali situaciju koja se činila bezizlaznom pa smo na kraju ostali u ligi. Nedostaje nam serija od par dobrih utakmica i nekoliko bodova čime bi se digli na tablici. Nitko nije pretjerano odmakao, samo trebamo čekati svoju priliku i iskoristiti je - zaključio je direktor NK Varaždina Toni Dalić.