Raspravljalo se o nacrtu nove Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti Foto: Grad Ivanec

Ivanec: Kraće radno vrijeme ugostiteljima na koje se građani žale

I.D./Varaždinske vijesti | 24.10.2015. u 16:03h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak, 22. listopada, pod predsjedanjem ivanečkog dogradonačelnika Čedomira Bračka, održana je sjednica Vijeća za prevenciju Grada Ivanca na kojoj je iznijeta i analiza stanja sigurnosti u razdoblju od siječnja do rujna.

Osvrćući se na stanje u području kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa i javnog reda i mira, načelnik PP Ivanec Boris Divjak potvrdio je da na području Ivanca nema značajnijih odstupanja, odnosno da je stanje sigurnosti na zadovoljavajućoj razini. Spomenuo je da su u proteklih 9 mjeseci dovršene dvije opsežne kriminalističke istrage, od kojih je jedna vezana uz gospodarski kriminalitet, dok je druga povezana s kaznenim djelom zloporabe droga.

Prema podacima sa sjednice, evidentirano je 59 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 15 osoba, jedna među njima teže. Ukupno je bilo 37 prekršaja u segmentu remećenja javnog reda i mira, a upravo se na temu nadovezala i rasprava o nacrtu nove Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Ivanca (koja je trenutno u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na internetskim stranicama Grada Ivanca), a koju je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i gospodarstvo Maja Darabuš.

U raspravi je naglašeno da brojni građani negoduju zbog buke, galame, "turiranja" vozila i nereda koji u sitnim noćnim satima stvaraju gosti ispred ugostiteljskih objekata, u pravilu jednih te istih, a posebno je istaknuta i jačina glazbe koja probija sve limite. Stoga je dogovorena tješnja suradnja Grada i PP Ivanec, koja će, kako je istaknuto, u konačnici rezultirati sankcijama za one ugostiteljske objekte na čiji se rad građani najviše žale, odnosno, za koje se učestalo vežu pritužbe za remećenje javnog reda i mira.

Takvima će se radno vrijeme skratiti, a temelj za to jest novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i spomenuta Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, koja gradonačelniku daje mogućnost da im radno vrijeme skrati za dva sata.

Također, zbog učestalih krađa tijekom blagdana Svih svetih, policija skreće pozornost svim građanima da prilikom obilaska groblja drže pod kontrolom svoje stvari, osobito torbice, mobitele i slično te da ih ne ostavljaju u automobilima. Budući da je zabilježeno mnogo krađa s ciljem preprodaje aranžmana, svi građani koji primijete sumnjive osobe da s groblja odnose cvjetne aranžmane, i pritom posumnjaju na krađu, pozvani su da ih prijave policiji.