Bosilj: "Dnevno testiramo i do 240 uzoraka, planiramo daljnje povećanje kapaciteta" Foto: VV arhiva

Bosilj: "Dnevno testiramo i do 240 uzoraka, planiramo daljnje povećanje kapaciteta"

| 31.8.2020. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno

Posljednjih pet mjeseci testiranja uzoraka na SARS-CoV-2 provode se i u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije. Tijekom tog razdoblja, a osobito posljednjih tjedana, potreba za testiranjem je znatno porasla. Naime, mnoge države uvele su obavezu predočenja negativnog nalaza testa pri prelasku granice za strane državljane ako žele izbjeći samoizolaciju, a porastao je i broj zaraženih osoba.

O tome kako su epidemija koronavirusa i povećana potreba za testiranjem utjecale na rad u Zavodu, razgovarali smo s ravnateljem Zavoda Marinom Bosiljem.

Koliko se uzoraka dnevno testiralo na početku, a koliko se testira sada?
- U travnju, kada smo počeli s testiranjima, dnevno smo imali oko 30 uzoraka, a cilj nam je bio 70 testiranja. Već u svibnju smo kapacitete testiranja podigli na oko 100 uzoraka, u srpnju na 150 uzoraka dnevno, a zadnjih dana testiramo i više od 200 uzoraka dnevno, čak do 240.

Što je najviše utjecalo na broj testiranja?
- Utjecale su različite činjenice, prije svega epidemiološka situacija u danom trenutku, odluke Ministarstva zdravstva o indikacijama za testiranje, odluke drugih država za kriterije ulaska u te zemlje i slično.

Koliko se testiranja provodi na zahtjev liječnika/epidemiologa, a koliko se odnosi na pacijente OB Varaždin i testiranja na vlastiti zahtjev, uz plaćanje?
- Otkako je počelo testiranje na vlastiti zahtjev, tri četvrtine uzoraka je na zahtjev liječnika/epidemiologa i OB Varaždin, a četvrtina na vlastiti zahtjev.

Smatrate li da se dovoljno testira, odnosno bi li trebalo testirati više?
- Osobno smatram da se dovoljno testira, budući da testiranje garantira za svega 48 sati da je osoba negativna. S obzirom na tu činjenicu, testiranje je važno upravo za ove stvari na koje se sada stavlja naglasak, na rano otkrivanje COVID-19 pacijenata i obrade njihovih kontakata, testiranje asimptomatskih za potrebe bolničkih dijagnostika i hospitalizacija za sprečavanje upada infekcije u staračke domove i bolnice.

Koliko je testiranje utjecalo na rad u Zavodu i može li ova situacija ugroziti cijeli sustav, koji su trenutačni kapaciteti i planiraju li zapošljavanje novih djelatnika, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...