Seniori ludbreške Podravine natječu se u novoformiranoj Trećoj HNL Sjever Foto: Dražen Novosel

Sutra svečanost povodom obilježavanja 100 godina NK Podravina iz Ludbrega

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 18:59h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Nogometni klub Podravina ove godine slavi 100. rođendan. Svečanost povodom 100. godišnjice osnutka kluba održat će se sutra u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” u Ludbregu u 11 sati.

Klub je osnovan pod imenom “Ilirija”. Iz zapisa koji su iza sebe ostavili Josip Šafar i Josip Gradinski, inače ludbreški brijači, vidljivo je da je 28. svibnja 1919. godine osnovan sportski klub. Kao datum prve odigrane utakmice navode 28. svibnja 1919. godine. Bilo je to protiv “Slavena iz Koprivnice”.

Zahvaljujući novinaru Franji Vrtuleku koji je prema sjećanju Stjepana Kancijana, jednog od osnivača “Ilirije” zabilježio, ostao je zapisan popis igrača koji su nastupili u prvoj javnoj utakmici. Bili su to: Stjepan Papp, Viktor Fizir, Zlatko Weinrebe, Stjepan Kancijan, Đuka Mlinarić, Feliks Kečkeš, Đuro Kemec, Jožica Weinrebe, Josip Gradinski, Rihard Hirsch i Stjepan Kemec.

Uz spomenutu jedanaestoricu igrači prve momčadi bili su još: Josip Hlastec, Viktor Dobec, Zvonko Kerstner, Rade Lukić, Zlatko Trbuhović i Josip Gaži. Utakmicu su sudila dva suca, prvo poluvrijeme Julius Weinrebe dok je drugo poluvrijeme sudio koprivnički sudac Lausch. Utakmica je završila rezultatom 1:9.

Iste godine “Ilirija” je odigrala još dvije nogometne utakmice, a 1920. godine započela su nadmetanja s okolnim klubovima u prijateljskim utakmicama.