Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza isključila dvojicu sudaca Foto: ilustracija

Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza isključila dvojicu sudaca

Varaždinske vijesti/HNS | 24.11.2022. u 13:13h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku kojom se suci Marin Vidulin i Robi Kezele daju na raspolaganje svojim Županijskim nogometnim savezima te isti više neće participirati na utakmicama u organizaciji HNS-a (SuperSport Hrvatska nogometna liga, SuperSport Prva NL, SuperSport Druga NL i Treća NL). Prvi u svojstvu suca, a drugi u svojstvu pomoćnog suca i AVAR-a, priopćeno je na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza smatra da je na utakmici 15. kola SuperSport Prve nogometne lige između Croatije Zmijavci i Hrvatskog dragovoljca sudački tim svojim grubim i neprihvatljivim pogreškama na štetu jedne momčadi izazvao opravdano nezadovoljstvo sportske javnosti.

Ova KNS HNS-a prvi je put donijela i objavila ovako nepopularnu odluku. Međutim, smatramo da nije dovoljno samo deklarativno kritizirati ovako neprihvatljivo obavljanje vrlo odgovornog posla, već je došlo vrijeme da se poduzmu i određene mjere. 

Svjesni smo da nakon ovoga neće više biti sve isto, ali želimo pokazati svima koji žive nogomet u Hrvatskoj da smo spremni poduzeti sve kako bismo služili nogometu na najbolji mogući način.

Podsjećamo suce da su oni odgovorni za svoje izvedbe na nogometnim terenima. Sudac donosi odluku jesu li uvjeti za igru u skladu s PNI, a pritom najprije mora razmisliti jesu li uvjeti za igru takvi da postoji opasnost za sigurnost i zdravlje igrača. To mora biti prioritet! 

Naravno da KNS HNS, u skladu s Konvencijom Uefe, neće javno objavljivati ocjene sudačkog tima, ali ovakvu izvanrednu odluku objavljujemo javno i nastavljamo s potpuno transparentnim radom. Posao nogometnog suca nije nimalo lagan, kritiziraju nas oni koji trebaju, ali puno više oni koji ne bi trebali. Međutim, svjesni smo važnosti posla koji obavljamo u nogometu pa se moramo znati nositi sa svim teškoćama koje naš poziv nosi. 

Želimo ovim putem cjelokupnoj sportskoj javnosti poručiti da smo odlučni čvrsto braniti naše suce kad smatramo da su u pravu, ali i jasno priznati kad to nije slučaj. Ne smatramo da pogrešne procjene nekog suca nužno moraju izazvati teške mjere, ali isto tako svojim nepopularnim odlukama moramo odgovoriti kad imamo ovako neprihvatljivo suđenje, piše na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.