Šahovske ploče donirali su Grad Lepoglava i Kaznionica u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Učenici u lepoglavskoj i kameničkoj školi šahom "oštre" um

I.D./Varaždinske vijesti | 25.10.2015. u 17:23h | Objavljeno u Društvo

Igranje šaha kod djece pozitivno utječe na razvijanje vještine potrebne za rješavanje problema, povećava koncentraciju i ustrajnost, pomaže u razvijanju vizualnih sposobnosti, razvija pamćenje i potiče na razmišljanje. Neke su to od dobrobiti igranja šaha u dječjoj dobi. Znaju to i u školama u Lepoglavi i Kamenici u kojima, kroz rad sportskih sekcija, potiču učenike na igranje šaha.

Zahvaljujući donaciji Grada Lepoglave i Kaznionice u Lepoglavi, mali kamenički šahisti dobili su dvije nove šahovske ploče i to ne bilo kakve. Naime, riječ je o šahovskim pločama izrađenima u lepoglavskoj Kaznionici, koja je izradila i šahovske ploče za Europsko prvenstvo u šahu za mlade nedavno održano u Poreču.

- Kroz sustav nagrađivanja najboljih učenika, ekipa i njihovih mentora iz osnovnih škola s lepoglavskog područja, kojeg već godinama provodi Grad Lepoglava u sklopu Programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, a s obzirom da smo sa školama s gradskog područja dogovorili da Grad natjecateljskim školskim ekipama osigura potrebnu opremu, u dogovoru s Kaznionicom odlučili smo darovati dvije šahovske ploče školama u Lepoglavi i Kamenici, svakoj po jednu, budući da u njima djeluju šahovske sekcije. No budući da škola u Lepoglavi ima dovoljan broj šahovskih ploča, ustupila je svoju školi u Kamenici – pojasnio je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač predajući šahovske ploče mladim kameničkim šahistima koji su ga tom prigodom izazvali na dvoboj.

U napetoj šahovskoj partiji potvrdila se vještina mladih kameničkih šahista. Naime, Dario Jurgec, učenik šestog razreda, matirao je dogradonačelnika Kovača.

- Vidljivo je koliko ovakve aktivnosti pomažu djeci u razvoju i učenju pa zato u Gradu Lepoglavi podržavamo njihovu provedbu – istaknuo je Kovač.

Mladi šahisti, osim kroz rad u sekcijama, mogu individualno svoje šahovske vještine i znanje nadograđivati u Šahovskom klubu Lepoglava, što i dio njih čini dolazeći dva puta tjedno na klupske treninge.

A da je donacija polučila i svoj prvi uspjeh potvrđuju i odlični rezultati šahistica i šahista OŠ Ivana Rangera u Kamenici koji su uspješno nastupili na šahovskom natjecanju učenika osnovnih škola održanom u varaždinskoj Areni.

Ženska ekipa kameničke Osnovne škole u sastavu Daria Vusić, Lana Maček, Lorena Črepinko i Marta Novak osvojile su drugo mjesto, dok je muška ekipa u sastavu Marko Maček, Dario Cikač, Mihael Lazar, Dario Jurgec i Filip Željezić bila treća. Vodila ih je i pripremala profesorica Andreja Komes.

 

Galerija slika