Snima se dokumentarni film "Čuvari tvojeg imena", o navijačkoj skupini White Stones Foto: arhiva Varaždinske vijesti

Snima se dokumentarni film "Čuvari tvojeg imena", o navijačkoj skupini White Stones

Varaždinske vijesti | 18.4.2024. u 20:00h | Objavljeno u Sport

Dokumentarni film o ljudima koji su i život svoj i sreću svu ostavili Varteksu premijerno će biti prikazan u ožujku iduće godine, 35 godina od osnivanja navijačke skupine White Stones

Na lokacijama u Varaždinu prije nekoliko tjedana počelo je snimanje dokumentarnog filma Čuvari tvojeg imena, o navijačkoj skupini White Stones,  kažu u svom dopisu osnivači i dugogodišnji članovi navijačke skupine White Stones, koji su se okupili pod krilaticom Jageri 1990.

Stonesi već 35 godina ponosno i beskompromisno podupiru svoj nogometni klub NK Varteks, od onog bivše kluba koji je na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće bio institucija hrvatskog nogometa, iz godine u godinu predstavljajući Hrvatsku u europskim natjecanjima, do novog kluba baziranog na takozvanom socios modelu, istom modelu na kojem su bazirani i klubovi poput Barcelone, Benfice i Hajduka, kluba koji se uzdigao iz pepela i uz pomoć svojih članova, odnosno navijača, došao do 3. lige u kojoj se trenutno natječe.

U proteklih gotovo 35 godina Stonesi su tako uživo, s tribine, pružajući vokalnu podršku svom klubu, posvjedočili kako se NK Varteks iz kluba koji do hrvatske samostalnosti nikad nije imao priliku nastupati u najvišem rangu natjecanja, prvo etablirao u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi, pa na krilima entuzijazma svojih navijača i vizije legendarnog predsjednika Anđelka Herjavca postao institucija hrvatskog nogometa i postavio Varteks, Varaždin i Hrvatsku na nogometnu kartu Europe.

Uslijedio je zatim i strmoglavi pad, financijski problemi, odstupanje od moralnih vrijednosti i namještanje utakmica, odnosno i financijski i etički bankrot kluba, promjena imena te na kraju i novi početak, osnivanje navijačkog kluba koji je krenuo doslovno od nule, bez ikakve podrške osim podrške svojih navijača, odnosno običnih ljudi s običnim poslovima koji iz mjeseca u mjesec prevrću svaki novčić kako bi prehranili sebe i svoje obitelji, ali i nogometni klub koji beskompromisno vole, klub koji na njihovim krilima ima potencijal jednog dana ponovno postati sila hrvatskog nogometa.

Dokumentarni film Čuvari tvojeg imena pokrit će sve te povijesne trenutke uz pomoć arhivskog materijala i brojnih intervjua sa akterima na navijačkoj sceni i u NK Varteksu.

Autor filma je dugogodišnji član White Stonesa Dražen Vučković, a produkciju potpisuju varaždinski filmaš Jurica Hižak i varaždinska produkcijska kuća Rebl film.

Cijela filmska ekipa je iz Varaždina, a u filmu će se koristiti i isključivo glazba varaždinskih autora, bendova BKD i Denigma, Ljubomira Kerekeša, Kronje, Sabya i Žete. Arhivski materijal za potrebe snimanja filma ustupili su navijačka skupina White Stones, obitelj Herjavec, Varaždinska televizija VTV, Vladimir Mrak, Željko Hajdinjak i Mario Lovrak kojima se autor i produkcijski tim iz svega srca zahvaljuju.

Do sada su snimljena tri filmska seta od planiranih 10, a snimanje se nastavlja punom parom i film bi trebao biti premijerno prikazan u n ožujku iduće godine, na 35. godišnjicu osnivanja navijačke skupine White Stones.

Vrijedi spomenuti i da su snimanje filma financijski pomogli brojni donatori, posebno ekipa osnivača i dugogodišnjih članova navijačke skupine White Stones koji su se okupili pod krilaticom Jageri 1990, ali i brojni sponzori te Grad Varaždin.

Podršku filmu pruža i lokalna rockerska scena tako da su organizatori open air rock festivala Freedom Fest koji će biti održan na Stadionu Sloboda 25. svibnja ove godine, a na kojem će nastupiti bendovi Zadruga, Njake i Zadovoljština, Black Jack, The Wonderful Flying Machine, Godfathers, Najveribest, Foilers i naravno Grozni Gadovi, odlučili donirati dio novca od ulaznica koje će biti prodane u pretprodaji.

Više detalja o filmu i tijeku snimanja možete pronaći na Facebook stranicama filma  Čuvari tvojeg imena https://www.facebook.com/profile.php?id=61556570276634 a tamo se možete i javiti produkcijskom timu ako ste zainteresirani pružiti financijsku ali i svaku drugu pomoć filmu, navodi se u dopisu osnivača i dugogodišnjih članova navijačke skupine White Stones, koji su se okupili pod krilaticom Jageri 1990.