Šest Varaždinaca brani boje Hrvatske na Svjetskom ekipnom disc golf prvenstvu

D.P./Varaždinske vijesti | 17.8.2017. u 09:44h | Objavljeno u Sport

Od 23. do 26. kolovoza 2017. godine u Colchesteru u Velikoj Britaniji održat će 2. Svjetsko ekipno disc golf prvenstvo, na kojem će se prvi put boriti i hrvatska reprezentacija. Hrvatske boje branit će tim sastavljen od osam igrača i igračica. Iz Disc golf kluba Varaždin igraju Dinko Šimenc, Aki Vucković, Danica Pajtak, Aleksandar Sudžuković, Marko Kralj i Nino Đurak, a iz Disc golf kluba Zagreb Tomislav Gorički i Ira Molnar Gorički.

Realni, ali optimistični

Naši disc golferi u Colchesteru imaju vrlo težak zadatak, jer im predstoji borba s mnogo snažnijim disc golf državama poput Kanade, Estonije, Finske, ali i Sjedinjenih Američkih Država koja je i kolijevka disc golfa. S obzirom na to kako se disc golf u Hrvatskoj igra tek posljednjih 10 godina, naši igrači u Englesku odlaze spremni dati sve od sebe, ali s realnim očekivanjima.

dg3

- Primarni cilj je prikupljanje iskustva i kontakata uoči organizacije Europskog prvenstva naredne godine. Posebno sam sretan što s nama ide i naš najbolji junior Marko Kralj za kojeg je ovo prilika da zaigra protiv nekih od najboljih natjecatelja njegovog uzrasta. Sami natjecateljski ciljevi reprezentacije su nešto skromniji, no svakako ćemo pružiti najjači mogući otpor i pokazati da se i kod nas igra dobar disc golf - kazao je predsjednik Hrvatskog Flying Disc Saveza Tomislav Gorički uoči odlaska u Veliku Britaniju.

Istaknuo je kako je HFDS ovaj puta sudjelovao djelomično u pokrivanju troškova, no kako igrači sami snose većinu troškova nastupa.

- Gotovo svi najbolji hrvatski igrači i igračice su se odazvali pozivu te će odvojiti veliki dio godišnjih odmora i primanja kako bi mogli predstavljati Hrvatsku u Velikoj Britaniji za što im se i ovom prilikom zahvaljujem - istaknuo je Gorički.

dg1

Motivirani

Varaždinac i jedan od reprezentativaca Aki Vucković ponosan je što je Hrvatska uspjela okupiti tim za Svjetsko prvenstvo. Ipak, i sam je svjestan kako zbog mladosti sporta još nemamo igrače na visokom nivou.

- Unatoč tome, nastojat ćemo ostvariti što bolji rezultat. Sportski motiv je velik, ali smo u ždrijebu postavljeni na posljednje mjesto prema realnim kriterijima i nadamo se da tako neće biti i na kraju prvenstva - optimističan je Vucković.

Inače, prvenstvo će se igrati kroz pet dana, Bodovi iz svih mečeva u prvom krugu se zbrajaju nakon čega kreće eliminacijska faza sve dok ne dobijemo ekipu koja će ponijeti naslov Svjetskih prvaka 2017. Godine. Našima želimo dobar uspjeh i sportsku sreću.

dg4

Priprema za Europsko prvenstvo 2018. u Svetom Martinu na Muri

Savjetodavni europski Disc golf odbor odabrao je Hrvatsku, odnosno Sveti Martin na Muri kao lokaciju na kojoj će se održavati Europsko disc golf prvenstvo. Prvenstvo će se održavati od 15. do 18. kolovoza 2018. s tim da će igrači u Hrvatskoj boraviti po sedam i više dana. Direktor prvenstva bit će Dinko Šimenc čija je tvrtka Lagoda j.d.o.o. u suradnji s Toplicama Sveti Martin dala ponudu za organizaciju prestižnog natjecanja koje će proširiti europsku disc golf kartu i na Hrvatsku.

- Izuzetno smo sretni i ponosni što smo dobili organizaciju natjecanja na kojem će se boriti najbolji europski igrači i igračice. Već smo počeli s organizacijom, jer sve mora biti na vrhunskom nivou. Nadamo se i pomoći lokalne zajednice, jer to je događaj od kojeg će i ona imati koristi - kazao je Šimenc koji smatra kako će odlazak u Englesku biti jako dobra platforma za stvaranje međunarodnih kontakata kako za ovo, tako i za druga natjecanja.

Označeno u