38. sjednica ZSUGV Foto: Martin Novosel

ZSUGV: Pandemija je diktirala rezultate, tražit će od Grada 1.7 milijuna kuna za infrastrukturu

VV | 17.3.2021. u 19:57h | Objavljeno u Sport

Članovi Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, njih 26, na sjednici su u srijedu podržali Izvješće o radu o radu i djelovanju Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u 2020. godini.

- Sportska godina, koja je za nama, bit će upamćena kao godina u kojoj je velikom mjerom pandemija koronavirusa diktirala održavanje sportskih natjecanja, a time i ostvarivanje kvalitetnih sportskih rezultata. No unatoč svemu, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ulagala je u razvoj klubova, sportsku infrastrukturu kao i organizaciju značajnih međunarodnih, tradicionalnih i državnih natjecanja - istaknkuo je predsjednik Zajednice Alen Runac.

U Izvješću je navedeno i da se još većim izdvajanjem za sport, standard funkcioniranja sportskih klubova podigao na višu razinu, održala se postojeća kvaliteta rada, značajno se ulagalo u stvaranje uvjeta za bavljenje sportom.

- Zajednica, kao sportski servis, uključila je u svoje djelovanje sve vrste sportova, sportaša svih kategorija, od onih najmlađih do generacije zrelih godina. To je posljedica kontinuiranog rada na promidžbi vrijednosti sporta i na stalnoj brizi lokalne vlasti – Grada, da kroz financiranje sporta osigura maksimalne uvjete ulaganja u sportsku infrastrukturu i omogući sportašima što kvalitetniji nesmetani rad i uvjete rada - naglasio je Runac.

U 2020. godini nastavljeno je ulaganje u sportski razvoj mlađih uzrasnih kategorija, gdje i rezultati nisu izostajali, posebno u pojedinačnim sportovima. U prošloj godini Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina brojila je 124 članice, sportskih klubova koji dolaze iz 49 sportova. S 3212 registriranih sportašica i sportaša, od čega 2110 mlađih od 19 godina te oko 3500 članova sportskih škola pri sportskim klubovima te rekreativaca, Grad Varaždin svakako se može pozicionirati na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom, odnosno shvaćanja korisnosti tjelesnog vježbanja, istaknuto je u Izvješću.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financirala je i sufinancirala rad sportskih udruga koje su u članstvu Zajednice kroz 13 različitih programskih područja. U raspodjeli financijskih sredstava, kroz sva područja sporta participirale su 84 sportske udruge. Sve Odluke Skupštine i Izvršnog odbora oko dodjele i raspodjele sredstava donijete su jednoglasno. Program javnih potreba Grada Varaždina u sportu za 2020. godinu, "težak“ 9,5 milijuna kuna, realiziran je u 100 % iznosu

U 2021. godini, kao jedan od glavnih programskih ciljeva u okviru svog djelovanja, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ima i nadalje zacrtano praćenje i usklađivanje sportskih aktivnosti svojih članica, poticanje i promociju sporta u skladu s nacionalnim programom sporta gdje centralno mjesto zauzimaju sportske aktivnosti djece i mladeži, provođenje sportskih programa, sudjelovanje i kreiranje Programa javnih potreba u sportu kao i u njegovom ostvarivanju.

U 2021. godini planirani prihodi Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina su 9.885.900 kuna, a rashodi 9.945.000 kuna, dok je preneseni višak 295.413 kuna.

U Programu javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2021. godinu, raspoređeno je 9 milijuna kuna. Tako je za poticanje i promociju sporta raspoređeno 750.000 kuna, za program osnovnih škola Grada Varaždina 70.000 kuna, a za programe studentskih sportskih udruga 35.000 kuna. Za djelovanje sportskih udruga, zajednica i saveza dijelit će se 2,5 milijuna kuna, za zdravstvenu zaštitu sportaša 200.000 kuna te za rad trenera s mlađim kategorijama i usavršavanje stručnih kadrova 880.000 kuna. Nadalje, za sportsko rekreativne aktivnosti građana predviđeno je 20.000 kuna, za sportske aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom 100.000 kuna, a za održavanje i funkcioniranje sportskih građevina i rad Zajednice 3,3 milijuna kuna. Konačno, održavanje gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge sufinancirat će se s 950.000 kuna, cijena sata korištenja gradskih školskih sportskih dvorana osnovnih škola za programe treninga mlađih uzrasnih kategorija s 80.000 kuna, cijena sata korištenja Gradskih bazena Varaždin sa 100.000 kuna te znanstvene i razvojne projekte, elaborate i studije u sportu s 15.000 kuna.

U pridruženo članstvo jednoglasno je primljen SRD 315 Sjeverozapad, koji je postao 125 članica Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Pod razno na dnevnom redu današnje sjednice, predsjednik Zajednice Alen Runac je predložio da se u idućem rebalnsu proračuna Grada Varaždina pošalje zahtjev za nabavu financijskih sredstava u visini od skoro 1.7 milijuna koji bi se iskoristili za investiranje u razvoj infrastrukture i to NK Varaždinu za zamjenu travnjaka na stadionu (1 milijun kuna), NK Zelengaju za izgradnju tribina (45 tisuća kuna), NK Udarniku 32 za sustav grijanja (130 tisuća kuna), NK Varteksu za rješavanje izgradnje tribina (200 tisuća kuna), NK Mladosti Biškupec opremanje igrališta (130 tisuća kuna) i Savate klubu Varaždinu proširenje dvorane na iznad sjedećih mjesta na tribinama (130 tisuća kuna). Prijedlog su jednoglasno podržali svi na skupštini.