Hrvatska je veliku borbu s Portugalom okončala tek nakon produžetaka Foto: HNS

Quaresma golom u 117. minuti eliminirao Hrvatsku s Europskog prvenstva

| 25.6.2016. u 23:32h | Objavljeno u Sport

Golom Quaresme u 117. minuti reprezentacija Portugala pobijedila je večeras u Lensu, u susretu osmine finala, reprezentaciju Hrvatske 1:0 i plasirala se u četvrtfinale Europskog prvensva u Francuskoj, nakon što je u regularnom dijelu susret završio bez golova.

Hrvatska je počela utakmica u očekivanom sastavu, s Modrićem i Mandžukićem u početnih jedanaest, dok je Portugal krenuo s tri nova igrača u odnosu na sastave u prethodnim utakmicama.

Hrvatska je u taktički zanimljivom prvom dijelu imala tri udarca prema golu, a Portugal jedan pri čemu ni jedan pokušaj nije išao u okvir gola. Najizglednija prilika za Vatrene bio je pokušaj Perišića u 30. minuti,  a prije toga je Pepe pokušao glavom, ali je lopta otišla iznad grede. Nakon prvih 45 minuta Hrvatska je imala 60 posto posjed lopte, a ostatak je lopta bila u nogama igrača Portugala.

U 57. minuti u dobroj se situaciji pred golom Subašića našao Renato Sanches ali je slabo pucao. U 62. minuti, nakon ubačaja s desne strane, Vida je glavom sa 7-8  metara lopu poslao pored gola Portugala, a prema do tada viđenom bila je do najbolja prilika hrvatske vrste. U 64. minuti neugodna situacija u kazenom prostoru Šubašića, gdje su u duelu bili Strinić i Nani, portugalski napadač je pao, a španjolski sudac Carlos Velasco pokazao je na korner za Portugal.

U 88. minuti prva izmjena u sastavu Vatrenih, igru je napustio Mandžukić, a na teren je ušao Kalinić. Ni nakon 90 i tri minute sudačke nadoknade golova nije bilo pa se išlo u produžetke od dva puta po 15 minuta. Inače nakon 90. minuta i dalje nije bilo udaraca u okvir gola, što je prva takva utakmica u dosadašnjem dijelu na Europskom prvenstvu u Francuskoj, pri čemu je Hrvatska prema golu Portugala uputila osam, a Portugal prema hrvatskim vratima tri udarca, dok Ronaldo nije imao ni jedan udarac prema Šubašiću. Što se tiče posjeda lopte ona je 59 posto bila kod Vatrenih. 

U 97. minuti na dodavanje Rakitića Kalinić se sjurio po desnoj strani prema golu Portugala ali u udarcu nije bilo preciznosti. U 110. minuti Čačić se odlučio iz igre izvaditi Ivana Rakitića, a uvesti Marka Pjacu. U 113. minuti nakon kornera Brozovića s lijeve strane pred golom je u skoku bio Vida, ali je loptu glavom poslao pored gola.

U 116. minuti u sjajnoj se prilici našao Perišić, ali je njegov udarac glavom završio u vratnici gola Portugala, a u kontranapadu je Quaresma na drugoj stativi, nakon što je Subašić obranio udarac Ronaldu, loptu glavom poslao u mrežu. Bio je to kontranapad Portugala na susretu i drugi udarac prema golu Subašića.

U četvrtfinalu Portugal će igrati protiv Poljske koja je nakon jedanaesteraca s 5:4 bila bolja od Slovačke, jer je u regularnom dijelu i nakon produžetaka utakmica završila bez pobjednika 1:1. Utakmica će se igrati na stadionu Vélodrome u Marseillu u srijedu, 30.lipnja od 21 sat.