Prvenstvo već odlučeno?: Starru automatski poraz protiv Libertasa

VV | 2.3.2021. u 09:30h | Objavljeno u Sport

Iako je predsjednik varaždinskog STK Starra, Ronald Ređep, prvotno najavljivao da Starr neće igrati nastavak prvenstva ako se ne uvedu obavezna testiranja na koronavirus, ipak su odustali od te odluke jer je HSTS prijetio suspenzijom aktualnog prvaka zbog čega su na kraju bili primorani nastaviti s natjecanjem. Cijeli slučaj oko regularnosti natjecanja bez testiranja i suprotno uputama epidemiologa nalazi se trenutno na arbitražnom sudu. Odluka suda je trebala stići prije početka drugog dijela prvenstva HEP Superlige, ali za sada još nije.

Proteklog vikenda je odigravanjem zaostalih susreta krenuo nastavak natjecanja u muškoj i ženskoj HEP Superligi, a Starru je za zelenim stolom u subotu upisan poraz od 3:0 i oduzimanje boda protiv Libertasa jer nisu stigli na susret u Dubrovniku, dok su u nedjelju pobijedili momčad Splita s 3:2 u Splitu.

Razlog nedolaska na susret? Na putu za Dubrovnik zaustavljeni su zbog preporuke epidemiologa koji je obavijestio stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije uz napomenu da se utakmica zbog pogoršane epidemiološke situacije na tom području ne igra ako to nije nužno.

- HSTS je bio obavješten o svemu jer smo im na putu do Dubrovnika uputili preporuku epidemiologa Mate Lakića, no od predsjednika natjecateljske komisije HSTS-a Alena Ivančina pristigao je samo kratak odgovor kako se susret ipak mora odigrati. Nismo željeli riskirati da naši igrači budu izloženi zarazi, a niti smo željeli da nas netko proziva zbog neposluha sugestije o neodržavanju sportskih susreta pa dalje od Baške vode u subotu nismo otputovali. Međutim, unatoč odluci epidemiologa i Stožera Civilne zaštite o neigranju te zahvaljujući podršci HSTS-a, novi su natjecateljski bodovi prema tome i pobjeda od 3:0 pripisani STK Libertas Marinkoloru bez igre - napominje Ređep.

Ovakvim trenutnim raspletom, Dubrovčani su stekli ogromnu prednost u lovu na naslov ispred aktualnog prvaka Starra jer i da Starr na domaćem terenu 24. travnja pobjedi Libertasa s identičnih 3:0, s obzirom na oduziamanje jednog boda, Libertas bi i dalje imao bodovnu prednost do kraja prvenstva, iako bi na kraju imali identičan omjer pobjeda i poraza, te su Dubrovačani vjerojatno sve bliže osvajanju naslova.

Starr je na ovu odluku već podnio žalbu HSTS-u. Čekajući epilog oko neodigranog susreta u Dubrovniku, STK Starr je i dalje bez poraza na prvenstvenoj ljestvici HEP Superlige, i unatoč tome što je HSTS nezakonitim postupkom kod registracije igrača početkom sezone oštetio Varaždince odlukom o nemogućnosti nastupa šestorice standardnih igrača te još uvijek neriješenog statusa Hrvatskog državljana kineskog podrijetla Tana Ruiwua koji je u Dubrovniku vezano uz pojavu koronavirusa lani u veljači grubo i neljudski na nacionalnoj osnovi izvrijeđan od ekipe i navijača dubrovačkog STK Libertas Marinkolor.