Prva osnovna škola peta na Super finalu Žogarije u Mađarskoj

| 22.9.2016. u 09:59h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Učenici varaždinske Prve osnovne škole sudjelovali su na Super finalu „Žogarije“ u Mađarskoj. Nakon što je u svibnju Varaždin bio domaćin „Žogariji“, četvrti put u 11 godina održavanja ove međunarodne manifestacije, a učenici Prve osnovne izborili nastup u hrvatskom finalu, najbolji su bili i u Labinu te tako dobili priliku da predstavljaju Hrvatsku i Varaždin na međunarodnom Super finalu “ Žogarije“ u Mađarskoj.

Sudjelovalo je deset ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Manifestacija je zamišljena tako da su svi sudionici pobjednici samim time što su stekli pravo nastupa, a u službenom konačnom poretku varaždinski su osnovci zauzeli 5. mjesto i smjestili se u „zlatnu sredinu“. Iz Prve osnovne škole ističu da je to bilo još jedno lijepo sportsko iskustvo i druženje.

„Žogarija“ je međunarodni projekt s ciljem promocije nogometa u vidu poboljšanja kvalitete života među mladima, usađivanja vrednota kao što su solidarnost, poštenje, strpljivost, odgovornost te poticanja pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama i šire. Svrha i cilj „Žogarije“ je preko sporta i popratnih odgojnih djelatnosti jačanje povezanosti, prijateljstva i uzajamnog života među mladima i narodima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.

Učenici se natječu u nogometu, igrama spretnosti i kvizu znanja, ali se natječu i njihovi učitelji te navijači u fair playu. Organizator „Žogarije“ je Media šport iz Ljubljane, a natjecanje u Varaždinu, na kojem je bilo stotinjak učenika varaždinskih osnovnih škola, pomogli su Grad Varaždin i Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.