PRVA DAMA VARAŽDINSKOG SPORTA Đurđa Borovec Kožar (86): Danas se drugačije trenira

| 22.10.2017. u 10:15h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Varaždinka Đurđa Borovec Kožar ostala je, među poklonicima atletike, zapamćena kao jedna od naših prvih i najboljih bacačica diska, čija je karijera bila na vrhuncu od 1948. do 1959. godine, kada je bila državna prvakinja i reprezentativka bivše države, u kojoj je debitirala 1949. godine.

Đurđa Borovec Kožar rođena je upravo na dan izlaska posljednjeg broja našeg tjednika (17. listopada) 1931. godine, a sportsku karijeru počela je kao gimnastičarka.

Njezine bacačke predispozicije prepoznao je trener Dragan Grims i već 1948. godine oborila je tadašnji hrvatski rekord u bacanju diska, a tri je puta bila državna prvakinja (1950.,1952. i 1958.)

Potpuni amateri

- Bili smo potpuni amateri, a posebno bih htjela naglasiti da smo rezultate postizali bez dopinga, koji mi se ne sviđa. Više volim naše vrijeme kada smo bacali iz svoje snage, koliko nam je priroda dozvolila, a vlastite mogućnosti samo smo doštukali treninzima i znanjem. Divim se onima koji su kvalitetni, a posebno sam cijenila Usaina Bolta - rekla je Borovec Kožar i nastavila: - Trener Grimms me prepoznao kada sam, kao šesnaestogodišnjakinja, na jednom srednjoškolskom natjecanju dalje od svih bacila kuglu. Od prvih dana bila sam i ostala vjerna Atletskom klubu Sloboda, iako je bilo ponuda da preselim u Zagreb, ali nisam htjela otići iz svog rodnog grada. U to vrijeme nije bilo novaca u atletici, tek sam pred kraj svoje karijere od Saveza počela primati hranarinu, koja je iznosila po 5 tisuća dinara mjesečno, a što je u današnjim prilikama manje od sto eura - prisjeća se Borovec Kožar.

Brončana u Ateni

Najbolji je rezultat ostvarila 1956. godine na zagrebačkoj Mladosti, kada je disk bacila 46,25 metara, što je bio hrvatski rekord koji nije oboren 12 godina, a u Varaždinu nitko ga nije oborio čak 38 godina. Uspjelo je to Varaždinki Viktoriji Florjan, kojoj je presretna Đurđa Borovec Kožar odmah poslala čestitku i buket cvijeća.

- Od mene nikada nije tražila savjet, jednom smo se i to slučajno srele na stadionu Sloboda, a moram priznati da mi je baš bilo drago što je baš ona oborila moj rekord - rekla je Đurđa Borovec Kožar.

Za reprezentaciju bivše države nastupala je 18 puta, a najveći je rezultat Đurđa Borovec Kožar ostvarila na Balkanijadi u Ateni 1957. godine u Ateni, s daljinom 44,22 metra, gdje je bila brončana, a ostat će upamćen i njen nastup na atletskom Prvenstvu Europe 1950. godine u Bruxellesu.

Iako je tamo bila najmlađa natjecateljica, u bacanju diska zauzela je sjajno deveto mjesto. Uvijek će žaliti za propuštenom prilikom 1952. godine, kada je na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Helsikiju nedostajalo 20 centimetara da bi dosegnula normu od 42 metra, zbog čega nije otputovala na Olimpijske igre u Novom Zelandu.

Drugačije se trenira

- Žao mi je što su ti rekordi bili tako mali, jer sada svi rezultati idu u visine, do neba, međutim, danas se drugačije trenira, drugačija je tehnika kao i briga za atletičara, od prehrane do vitaminizacije. Nekada se treniralo četiri puta tjedno po dva sata, a danas je to sasvim drugačije - naglasila je.

Atletiku je napustila šest mjeseci prije vjenčanja 1959. godine, kada se udala za Zagrepčanina Borisa Kožara, koji je bio poznati dugoprugaš, te dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik Varaždinskih vijesti. Nakon udaje posvetila se obitelji i tek se 1975. godina, kao veteranka, vratila sportu, a na svjetskim prvenstvima atletskih veterana dva puta bila je najbolja, te bila članica Svjetske atletske udruge.

U svibnju 2001. godine u anketi Varaždinskih vijesti, po izboru trenera, kolega sportaša i sportskih entuzijasta, izabrana je za varaždinsku sportašicu stoljeća. Đurđa Borovec Kožar nije bila nikada trener, jer ju trenerski posao nije zanimao, a svoje je znanje u bacanju diska pokušala prenijeti na svog sina jedinca Ašlija, člana Atletskog kluba Sloboda. Njegovu uspješnu sportsku karijeru prekinula je prerana smrt 28. rujna 1997. godine, u 33. godini života.

Đurđa je 2003. godine ostala i bez supruga Borisa, koji je preminuo u 75 godini života. Perković ima odlične predispozicije Sve do nedavno Đurđa Borovec Kožar vježbala je i održavala kondiciju, pa je sa sestrom Zdravkom desetak godina svakodnevno hodala po pet kilometara, no godine i zdravlje to joj danas ipak ne omogućuju. Međutim, atletiku i dalje prati i veseli se svakom dobrom nastupu hrvatskih sportaša.

- Sandra Perković sjajno baca disk i ima odlične tjelesne predispozicije, visinu, snagu i jako je lijepa. Ukratko ima sve što treba imati. Drago mi je i za rezultate Ludbrežanke Sare Kolak, kojoj sam također poslala telegram kada je osvojila olimpijsko zlato - rekla je Đurđa Borovec Kožar, čija je karijera bila ispunjena zadovoljstvom i rekordima.

- Zadovoljna sam karijerom i bilo mi je jako lijepo - zaključila je varaždinska bacačica diska Đur- đa Borovec Kožar.

Označeno u