Prijedlog rješenja razvoja nogometa u Varaždinu - "Glave skup" u 3 koraka

| 4.11.2015. u 10:58h | Objavljeno u Sport

Članovi Izvršnog odbora NK Varteks i Građanske inicijative „ZA Varteks“ poslali su danas priopćenje na temu aktualnih događanja u i oko varaždinskog nogometa i neodržive podijeljenosti varaždinskih nogometnih aktera i ljubitelja nogometa u Varaždinu na one bliske „ovima na stadionu“ i one bliske „navijačkom Varteksu“.

Kako ističu nude rješenje u tri koraka. Shodno tome jučer su se predstavnici Građanske inicijative „ZA Varteks“ i članovi Izvršnog odbora NK Varteks sastali s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom, u svezi čega su se danas oglasili priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:  

Nogometni klub Varteks svoje temelje crpi na načelima transparentnosti i poštenog pristupa sportu. Željeli smo očuvati ponosno ime našeg najdražeg kluba, te pokazati da se vrijednim i poštenim radom može postići rezultat na svim razinama.
Svima nama konačan je cilj vratiti vjeru u sport, pokazati da nogomet nije uvijek močvara i da sport u vrijeme agonije i besparice uvijek može računati na one koji ga čine toliko čarobnim, a to su navijači i djeca sportaši.
Shodno tome, slobodni smo ponuditi svoje viđenje i riješenje trenutne situacije varaždinskog nogometa. Zalažemo se za pošten i zakonom propisan pristup i transparentnost u cijelom procesu, jer smatramo da javnost i navijači zaslužuju potpune informacije.

1. KORAK
Okrugli stol NK Varteks Varaždin, NK Varaždin Varaždin i svih ostalih aktera zainteresiranih za bolje sutra varaždinskog nogometa. Razgovor o zajedničkom djelovanju, te time zajedničkom korištenju stadiona Varteks i nogometnih objekata u Jalkovcu i Hraščici u svrhu daljneg povezivanja svih sudionika, ponajviše sportaša i nogometnih djelatnika. Dubinsko stručno, infrastrukturno i financijsko snimanje obaju klubova od strane stručnih suradnika i priprema temelja za zajedničku skupštinu klubova.

2. KORAK
Zajednička skupština i spajanje NK Varteks Varaždin i Nk Varaždin Varaždin u jedan subjekt. Novi subjekt nosi ime "NK Varteks Varaždin", preuzima sportski status bolje plasiranog subjekta u svim kategorijama (najvjerojatnije 3. Hrvatska nogometna liga senior, 1.HNL kadeta i pionira). Skupštinu kluba i izvršni odbor sačinjavat će članovi izvršnog odbora NK Varteks Varaždin i predloženi članovi od strane Nk Varaždin Varaždin. Daje se zadatak Izvršnom odboru novog kluba da u što kraćem vremenu postavi temeljne pretpostavke za dobrovoljno preoblikovanje kluba u Športsko dioničko društvo.

3. KORAK
Preoblikovanje NK Varteks Varaždin u Športsko dioničko društvo NK Varteks Varaždin. Osnovni uvjet preoblikovanja je članak u statutu Š.d.d.-a da je "za izmjenu imena, grba, boja i sjedišta kluba potrebno da za to daje glasove najmanje 95% članova skupštine dioničara". Na taj način, zauvijek bi zaštitili vrijednosti po kojima je klub prepoznatljiv.  Važno je napomenuti da je NK Varteks Varaždin svjestan trenutne situacije u gradu i državi, te da temelj svojeg razvoja ne vidi u modelu izvlačenja novca iz gradske blagajne i ZSUGV. Jedni pravi i pravno valjan način jest skoro preoblikovanje kluba i dotok svježeg kapitala od strane gospodarstvenika iz lokalne zajednice - stoji u priopćenju kojeg potpisuju Članovi Izvršnog odbora NK Varteks i Građanska inicijativa „ZA Varteks“

U svom dopisu medijima navode da Građanska inicijativa "ZA Varteks" djeluje proteklih nekoliko mjeseci, okupljajući u svojoj jezgri 15-ak osoba od kojih je otprilike pola njih akademske naobrazbe, petorica su privatni poduzetnici, ostali zaposleni također u realnom, uglavnom financijskom (bankarskom) i marketinškom sektoru. Dio članova djeluje i u Izvršnom odboru NK Varteksa sa sjedištem u Jalkovcu, a kao građanska inicijativa podržani su i od brojnih drugih varaždinskih gospodarstvenika, kao i velikog broja poznatih VŽ-sportaša. Tko su te osobe ne navode u dopisu, ali naglašavaju da djeluju bez političke pozadine.