Prije pet godina Zlatko Dalić postao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

Varaždinske vijesti/HRT | 7.10.2022. u 12:43h | Objavljeno u Sport

Na današnji dan prije pet godina, 7. listopada 2017. godine Zlatko Dalić imenovan je novim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije, piše portal HRT-a.

Nakon remija s Finskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Vatreni su se našli u nezavidnoj situaciji uoči utakmice protiv Ukrajine u Kijevu i smijenjen je izbornik Ante Čačić.

Na njegovo mjesto došao je Dalić, a ostalo je povijest. Hrvatska je pobijedila Ukrajinu 2:0 te izborila dodatne kvalifikacije.

- Nisam pitao ni za kakve uvjete, razmišljao sam samo o ovoj utakmici s kojom sam mogao sve izgubiti. Poziv sam prihvatio jer bih za Hrvatsku došao i pješice te sam odradio posao, kazao je tada Dalić nakon slavlja u Kijevu.Nakon toga Vatreni su preko Grčke u dvije utakmice stigli i do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Tamo je Hrvatska pod Dalićevim vodstvom došla do svjetskog srebra, a kasnije je s njim izborila i plasman na Europsko prvenstvo gdje je 2021. ušla u osminu finala. Također, uspješan je Dalić bio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022., a velik je uspjeh ostvaren nedavno s plasmanom na Final Four Lige nacija.

Reprezentaciju je vodio u 62 utakmice te ostvario 31 pobjedu uz 14 remija i 17 poraza.