ilustracija

Prijave kluba za Treću HNL Sjever za sezonu 2021./2022., sastav lige znat će se do 10. lipnja

| 4.2.2021. u 15:47h | Objavljeno u Sport

Klubovi Treće HNL Sever, Četvrte lige Bjelovar - Koprivnica i Virovitica te Četvrte lige Varaždin - Čakovec da su se dužni prijaviti ako u natjecateljskoj sezoni 2021/2022. žele participirati u Trećoj HNL Sjever. Prijavljenim klubovima će se poslati dokumentacija za ispunjenje uvjeta/kriterija za sudjelovanje u Trećoj HNL Sjever.

Nakon prijave u natjecanje, primljenu dokumentaciju klubovi trebaju popuniti te dostaviti do zadanog roka 29. travnja ove godine, a sukladno odlukama Komisije za natjecanje IO HNS i TO HNS. Nakon pregleda dokumentacije Komisija za infrastrukturu HNS utvrđivat će postojeće stanje po klubovima i nakon toga najkasnije do 10. lipnja ove godine utvrditi sastav Treće HNL sjever za natjecateljsku sezonu 2021/2022. Izjava prijavitelja u natjecanje treba se dostaviti do 4. ožujka, dokumentacija se treba dostaviti do 29. travnja, a odluka o ispunjenju uvjeta bit će do 10. lipnja ove godine.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza je temeljem članka 43. i članka 44. st. 6. Statuta na prijedlog Natjecateljske komisije dana 10. kolovoza prošle godine donio Odluku o kriterijima/uvjetima za natjecanje u Trećoj HNL. U njima se među inim navodi da u natjecanju i kvalifikacijama za ulazak u Treću HNL mogu sudjelovati samo klubovi koji su za odgovarajuću natjecateljsku godinu dobili licencu za igranje u Trećoj HNL, odnosno do početka licenciranja u Trećoj HNL klubovi koji ispunjavaju uvjete iz Odluke o kriterijima za nastup u Trećoj HNL.

Kriteriji su podijeljeni u četiri skupine: sportski, infrastrukturalni, administracija i stručno osoblje i pravni. Što se tiče sportskih kriterija klub Treće HNL mora imati u natjecateljskoj 2020./2021. i 2021./2022. godini četiri momčadi mladih uzrasta u klubu prema dobnim kategorijama i to mladi pioniri, stariji pioniri, kadeti te juniori. Osim navedenih uzrasta klub može imati i više kategorija mladih uzrasta ako je to u mogućnosti. Za mlađe uzraste nadležni savez osigurat će redovno natjecanje.

Svi igrači mladih uzrasta moraju biti registrirani u ŽNS-u i/ili HNS-u, s time da svaki klub mora imati minimalno 100 registriranih igrača mladih dobnih uzrasta, u redovnom natjecanju raspoređenih u navedene kategorije. Klubovi moraju osigurati da svi igrači koji su uključeni u rad škole nogometa imaju mogućnost nastavka svojeg nenogometnog obrazovanja (obavezno ili stručno obrazovanje) Klub najmanje dva puta godišnje mora organizirati predavanje sudaca i sudačkih instruktora odobrenih od HNS-a s trenerima, službenim osobama klub i igračima svih uzrasta s ciljem edukacije o pravilima nogometne igre, upoznavanjem, objašnjenjem i praktičnom primjenom izmjenama ili novih uputa uz Pravila igre. Predavači pismeno potvrđuju tko je prisustvovao ovim predavanjima.

Klubovi moraju osigurati sudjelovanje svim svojim stručnim djelatnicima (trenerima, liječnicima, fizioterapeutima, administrativnom osoblju i dr.) na seminarima za usavršavanje koje organizira HNS. Što se tiče infrastrukturnih kriterija u natjecateljskoj 2020/2021 i 2021/2022 godini Klub zajedno sa lokalnim organima (vlasnicima objekta) mora izraditi Prosudbu o sigurnosti stadiona koju izdaje lokalni organ (MUP) a ista vrijedi do kraja natjecateljske 2021/2022 godine.

Klub za odigravanje službenih utakmica u natjecanju Treće HNL mora imati na raspolaganju stadion koji se nalazi na području grada/općine u kojoj se nalazi sjedište tog kluba. Izvršni odbor HNS-a, uz prethodno mišljenje Komisije za natjecanje može iznimno, ako se poduzimaju aktivnosti na izgradnji ili rekonstrukciji stadiona dopustiti klubu da igra na drugom stadionu u svojoj županiji koji ispunjava uvjete iz stavka 1. i 2. ovog kriterija, uz davanje roka do kada može koristiti takav stadion. Minimalni kapacitet stadiona najmanje 300 (tristo) individualnih sjedalica, te
100 natkrivenih sjedalica.

Na svakom stadionu mora biti osiguran razglasni uređaj dovoljne jačine za komunikaciju s gledateljima na svim prostorima stadiona Na utakmicama mora biti najmanje mehanički (ručni) semafor za objavu rezultata utakmice. Teren za igru mora biti od prirodne trave ili od umjetne trave, sukladno FIFA-inim standardima o kvaliteti, a što je predmetom odobrenja HNS-a.